Αχτσιόγλου: Τι ζητά η τρόικα για οικογενειακά επιδόματα και αναπηρία – Έκλεισε το θέμα της απεργίας

Στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την τρίτη αξιολόγηση αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Realfm 97,8.

Το επόμενο καθοριστικό ραντεβού της κ. Αχτσιόγλου στο… Χίλτον θυμίζουμε ότι είναι την ερχόμενη Παρασκευή.

Αναφερόμενη στις αλλαγές που αφορούν στον τρόπο κήρυξης απεργίας, θέμα το οποίο έχει ήδη κλείσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η υπουργός παραδέχτηκε ότι γίνεται δυσκολότερη η κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «πάντα το ζήτημα της συμμετοχής είναι αυτό που έχει την αξία. Δηλαδή, για να ληφθεί μια απόφαση για απεργία καλό είναι να συμμετέχουν τα μισά από τα εγγεγραμμένα μέλη, αν μη τι άλλο για να λάβουν μια τέτοια απόφαση».

Διευκρινίζοντας πια σωματεία αφορά η αλλαγή, τόνισε ότι «στα πρωτοβάθμια, λοιπόν, επιχειρησιακά σωματεία, όχι πανελλαδικής εμβέλειας, αυτή τη στιγμή για να ληφθεί απόφαση απεργίας θα πρέπει να συμμετέχει στη Γ.Σ. το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και αυτό που συμφωνήθηκε είναι να γίνει το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Αυτό και μόνο αυτό είναι το ζήτημα των εργασιακών αυτής της αξιολόγησης. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη αλλαγή».

Απαντώντας στην ερώτηση ποια θα ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αν κάτι τέτοιο επιχειρούσε να το περάσει η Ν.Δ., η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «όλα κρίνονται με βάση τα δεδομένα τα οποία έχει κανείς στο τραπέζι. Τι διαπραγματεύεται, τι κερδίζει και τι χάνει. Εν προκειμένω, στα ζητήματα του συνδικαλιστικού νόμου να υπενθυμίσω», πρόσθεσε η κ. Αζτσιόγλου, «ότι ετίθεντο διάφορα ζητήματα που αφορούσαν τους χρόνους προειδοποίησης για την απεργία, τους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών, την ανταπεργία κ.λπ. Έχουν αποκρουστεί σημαντικά αιτήματα του ΔΝΤ με τα οποία δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Θεωρώ ότι με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία δεν θα είναι αυτό το κεντρικό ζήτημα για να αλλάξει η συνδικαλιστική συμπεριφορά»..

Για την αναπηρία

Σε ό,τι αφορά τα αναπηρικά επιδόματα, η κ. Αχτσιόγλου επισηάμανε ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα σχετικά με το ύψος των επιδομάτων. Στα αναπηρικά επιδόματα αυτό που συζητάτε είναι ένας πρόσθετος τρόπος αξιολόγησης της αναπηρίας, ο οποίος δεν θα επιδράσει στο ύψος των επιδομάτων και θα τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή μέσα στο 2018. Στόχος είναι να γίνει μια ορθότερη αξιολόγηση στη βάση και κριτηρίων λειτουργικότητας».

Και πρόσθεσε με έμφαση ότι «δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων το ύψος των επιδομάτων, αυτό που συζητάτε είναι ο τρόπος αξιολόγησης (…), η αλλαγή του ελέγχου με προσθήκη κάποιων επιπλέον κριτηρίων, αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και δεν θα τύχει εφαρμογής πριν από το καλοκαίρι του ’18».

Οικογενειακά επιδόματα

Για τα οικογενειακά επιδόματα, σημείωσε ότι «αυτό το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ένα ενιαίο οικογενειακό επίδομα, από δύο που υπάρχουν σήμερα, με ενίσχυση του επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ώστε να υπάρχει μια ομαλοποίηση χωρίς να συμβεί περικοπή των επιδομάτων. Γι’ αυτό αν δείτε στον προϋπολογισμό της πρόνοιας, που περιέχεται στον προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα πάει στην ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων. Άρα, η στόχευσή μας είναι να ενισχυθεί το επίδομα του πρώτου και δεύτερου παιδιού, χωρίς να μειωθεί το επίδομα του τρίτου παιδιού και μ’ αυτό τον τρόπο να πετύχουμε μια ομαλή προσαρμογή. Γιατί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι απότομη η μετάβαση του επιδόματος από το πρώτο και δεύτερο παιδί στο τρίτο παιδί. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμα με τους θεσμούς. Θα γίνει πιο αναλυτική συζήτηση την Παρακσευή», είπε.

Επανυπολογισμός συντάξεων

Τέλος σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ούτως ή άλλως ήταν στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε το 2016. Η δέσμευση που είχαμε αναλάβει απέναντι στους δανειστές ήταν να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός ώς το τέλος του ’17 και φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτόν το στόχο. Στην πραγματικότητα, είχαμε έναν ενδιάμεσο στόχο για επανυπολογισμό περίπου του 70% των συντάξεων το Σεπτέμβριο, πράγμα το οποίο πετύχαμε και η ολοκλήρωση του επανυπολογισμού να γίνει στο τέλος του ’17, που επίσης θα επιτευχθεί».

Στη συνέχεια, αποδέσμευσε τον επανυπολογισμό από τις ήδη ψηφισμένες περικοπές του 2019, τονίζοντας ότι «ο επανυπολογισμός δεν θα συνεπαχθεί κάτι για το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι απλώς μια δέσμευση για την υλοποίηση αυτού του στόχου», είπε και πρόσθεσε: «Για το 2019 είναι γνωστή η συμφωνία, είχε περάσει από τη Βουλή το Μάιο του 17, περί του 1% θετικά μέτρα, 1% αρνητικά μέτρα. Το 1% θα προέρχεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2019, με τα αντίστοιχα θετικά μέτρα, όπως η μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, η ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ.».