Αχτσιόγλου: Το Σεπτέμβριο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2018, ήταν το κεντρικό σημείο στη σημερινή ομιλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, κατά τις εργασίες της 106ης Συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στη Γενεύη.

Η Ελληνίδα υπουργός υπογράμμισε ότι «η ουσιαστική επαναφορά του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, οι βασικές αρχές του οποίου θα επανέλθουν σε ισχύ το Σεπτέμβρη του 2018» είναι κομβικής σημασίας για την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια της Συνόδου, η κα Αχτσιόγλου σημείωσε: «Μια διαλεκτική προσέγγιση είναι απαραίτητη για τους τέσσερις μεγάλους στόχους δημόσιας πολιτικής: την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή την προσέγγιση εισφέρει η έννοια της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, καθώς μόνο μέσω μιας τέτοιας προσέγγισης θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε αποτελεσματικότερα τις μελλοντικές μας πολιτικές».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση, η αναπτυξιακή στρατηγική επικεντρώνεται στην εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής προστασίας, τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί και να επεκταθεί η κοινωνική και εργασιακή προστασία σε ένα πλαίσιο όπου οι επικρατούσες πολιτικές απαιτούν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ως μόνο μέσο για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο: το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 4,5% κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, η αναλογία μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας είναι σήμερα υπέρ των πρώτων, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας βαίνει μειούμενο» κατέληξε η υπουργός Εργασίας.