Αύξηση μισθών και μείωση εργοδοτικών εισφορών προτείνει ο ΣΘΕΒ

Πρόταση για αύξηση των κατώτατων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε όλες τις επιχειρήσεις, διατύπωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η διοίκηση του Συνδέσμου αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Αχιλλέας Νταβέλης, «με το μέτρο αυτό προφανώς δεν κερδίζουν τίποτα οι επιχειρήσεις, αλλά κερδίζουν οι εργαζόμενοι, η κοινωνία και άμεσα η οικονομία. Και όταν κερδίζει άμεσα η οικονομία έμμεσα κερδίζουμε όλοι».

Μεταξύ άλλων ο κ. Νταβέλης σημείωσε πως είναι «κοινό μυστικό εν Ελλάδι ότι η καταναλωτική οικονομία μας, όπως -δυστυχώς ή ευτυχώς- έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες, για να τροφοδοτηθεί εκ νέου χρειάζεται ενίσχυση εισοδήματος και αγοραστική δύναμη».

Σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ είπε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τις μεγαλύτερες εργοδοτικές εισφορές πανευρωπαϊκά και πως «πληρώνουν σχεδόν δύο φορές το μισθό ενός υπαλλήλου για να καλύψουν τις ασφαλιστικές απώλειες των κρατικών ταμείων».

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Νταβέλης τόνισε ότι είναι «ο μεγάλος ασθενής της χώρας μας», ενώ υποστήριξε πως οι τράπεζες οφείλουν να αντιμετωπίσουν με γενναιότητα, όλα εκείνα τα “σαθρά” δάνεια που έπληξαν τόσο τις ίδιες όσο και την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία». Είπε πως ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, «δεν είχε δημιουργηθεί από τόσο λίγους στρατηγικούς κακοπληρωτές εις βάρος των πολλών συνεπών δανειοληπτών, τέτοιος αθέμιτος εγχώριος ανταγωνισμός». Τόνισε, δε, ότι «οι περίφημοι γνωστοί και ως “μπαταχτσήδες” του τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά» και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να αγκαλιάσει τέτοιου είδους προτάσεις, η οποίες είναι «καινοτόμες κοινωνικά και στοχεύμενες οικονομικά».

Αναφορά και στο τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα έκανε μεταξύ άλλων ο κ. Νταβέλης σημειώνοντας ότι «παραμένουν το μεγάλο ζητούμενο». Επίσης, υποστήριξε πως «η κατανάλωση φθίνει ακόμη και σε βασικά αγαθά, καθότι το εισόδημα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία οκτώ έτη».

«Ο ΣΘΕΒ αποδεικνύει έμπρακτα ως κοινωνικός φορέας ανάπτυξης την εμπιστοσύνη του στην πολύπαθη ελληνική κοινωνία. Μόνο η επένδυση με ήθος και αξίες στο συνάνθρωπο, θα επιφέρει πραγματική ανάπτυξη και πλούτο σε όλους μας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και συμπλήρωσε: «Η ώρα της αλήθειας είναι εδώ για όλους και οι ευθύνες σε εκείνους που τελικώς αποφασίζουν τεράστιες. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα εγχώριες λύσεις με νοημοσύνη, χωρίς άλλες επιτροπείες, που μόνο μικροπολιτικά και αντιεθνικά συμφέροντα δείχνουν να εξυπηρετούν. Ζητούμε από το πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να πάρουν θέση πάνω στη ξεκάθαρη πρόταση του συνδέσμου μας. Πιθανή άρνηση διαλόγου ή απαξίωση μιας πρότασης με λογική, θα έχει αναμφίβολα πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Για οτιδήποτε μας ζητηθεί προς το συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας, θα είμαστε πάντα πρόθυμοι και με ευθύνη θα συνεισφέρουμε, εφόσον τελικώς κριθεί ότι είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ