Αύριο στη Βουλή το κοινωνικό μέρισμα – Το χρονοδιάγραμμα για την έκτακτη ενίσχυση

Αύριο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από την καταστροφή στη Δυτική Αττική.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου θυμίζουμε ότι ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. Την προηγούμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής.

Μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και το δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα είπε ότι «αυτό που επιδιώκει σταθερά η κυβέρνηση είναι, μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενός ποσού που ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μια έμπρακτη απόδειξη της παραπάνω θέσης. Όσο η χώρα βαδίζει με σταθερό βήμα έξω από τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, όσο η οικονομία κινείται με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο θα επιταχύνεται η υλοποίηση της επιδίωξης που σας ανέφερα αρχικά».

Με βάση τα δεδομένα, το χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνεται για το πότε, τελικά, θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα νοικοκυριά έχει ως εξής:

Αύριο Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ορίζει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στα νοικοκυριά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί και όλη η επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία τυπικά πρέπει να δώσει και το δικό της «ok» για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Με βάση τα πιο πάνω, επικρατέστερη ημερομηνία για να ξεκινήσει η όποια διαδικασία, τελικά, επιλεγεί από την κυβέρνηση, την οποία  θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος για να το εισπράξουν, πηγαίνει για μετά τις 28 Νοεμβρίου.

Διαβάστε και: Σε ποιους και με ποια κριτήρια θα διατεθεί το κοινωνικό μέρισμα