Βοήθεια στο Σπίτι: Ακόμα αναζητείται λύση για τους… ομήρους εργαζόμενους

Φωτό αρχείου

Την πρόθεση και τη δέσμευση της κυβέρνησης για λύση στη 15χρονη ομηρεία των 3.200 εργαζόμενων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η λύση δεν είναι εύκολη αφού προσκρούει σε μια σειρά… σκοπέλους.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Σκουρλέτης, «έχουμε τονίσει στους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ότι από τη στιγμή που απασχολούνται πάνω από 15 χρόνια σε αυτό τον τομέα με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις αναγνωρίζουμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προφανώς είναι κατ’ όνομα συμβασιούχοι και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πραγματική εργασιακή τους σχέση».

Από την άλλη, όμως, όπως σημείωσε, «η λύση που ετοιμάζουμε πρέπει να είναι συμβατή και με το Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που από την πλευρά της απαγορεύει την κατάχρηση της έννοιας της σύμβασης».

«Η λύση, λοιπόν, που επεξεργαζόμαστε επίσης δεν θα πρέπει να προσκρούει στον κανόνα που δεσμεύει τη χώρα σχετικά με τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Η δέσμευσή μας είναι σαφής. Και θεωρώ ότι τελικά θα βρούμε μια λύση που θα ικανοποιεί το δίκαιο αίτημά τους», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.