Βούλευμα απαλλάσσει πανηγυρικά εργαζόμενο και «καίει» τον εργοδότη του

Βούλευμα καταπέλτης εκδόθηκε χθες από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, εναντίον του εκδότη της εφημερίδας Αιολικά Νέα, σύμφωνα με το οποίο δικαιώνεται πρώην υπάλληλος της άλλοτε κραταιάς εφημερίδας της Λέσβου.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος διαχειριζόταν μεταξύ άλλων και τη μισθοδοσία των υπολοίπων εργαζομένων, είχε κατηγορηθεί με μηνυτήρια αναφορά του εκδότη για απάτη, υπεξαίρεση και πλαστογραφία. Με το χθεσινό βούλευμα, ο κατηγορούμενος, όχι μόνον απαλλάσσεται από τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, αλλά και από κάθε κατηγορία βάσει της οποίας προσήχθη σε δίκη, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η συγκεκριμένη δικογραφία να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί σε βάρος του εκδότη η τέλεση διαφόρων αδικημάτων, μεταξύ άλλων της α) πλαστογραφίας κατ επάγγελμα και κατ εξακολούθηση για συνολικό όφελος άνω των 30.000 ευρώ, β) της ψευδούς καταμηνύσεως του υπαλλήλου του και γ) της ψευδορκίας μάρτυρα.

Αξίζει όμως αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης…

Τον Φεβρουάριο του 2010 μπαίνει αιφνιδιαστικά λουκέτο από τον εκδότη της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία, ημερήσιας, τοπικής εφημερίδας της Λέσβου, τα Αιολικά Νέα. Μέσα σε μια νύχτα έμειναν χωρίς δουλειά 20 εργαζόμενοι, διοικητικοί, τεχνικοί, δημοσιογράφοι. Και ενώ η επιχείρηση ήταν απόλυτα υγιής και βιώσιμη οικονομικά, ο συγκεκριμένος εκδότης αρνείται την καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων.

Λίγους μήνες μετά, άρχισε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, με την έκδοση μηνιαίου εντύπου προσλαμβάνοντας νέο προσωπικό. Επιπλέον, κατηγορεί τους απολυμένους εργαζόμενους, ως υπευθύνους για το κλείσιμο των Αιολικών Νέων μηνύοντάς τους, τόσο αυτούς όσο και το διοικητικό συμβούλιο του κλαδικού σωματείου που τους υποστήριξε. Από τα συγκεκριμένα ένδικα μέσα, οι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι του σωματείου αθωώθηκαν και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό.

Στην νέα εκδοτική προσπάθεια, ο ιδιοκτήτης του έντυπου δεν πλήρωνε σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους εργαζόμενους που δούλευαν στην προεκτυπωτική διαδικασία (σελιδοποιούς, χειριστές Η/Υ, διορθωτές) και ορισμένους δημοσιογράφους, αλλά τους έδινε, πολύ λιγότερο μισθό, ως υπαλλήλους γραφείου.

Για να δικαιολογήσει τη στάση του, ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν έπρεπε να πληρώνονται με την σύμβαση της ειδικότητάς τους, γιατί δεν ήταν σελιδοποιοί ή διορθωτές κειμένων ή δημοσιογράφοι, αλλά υπάλληλοι γραφείου. Όταν οι ισχυρισμοί του καταρρίφθηκαν μετά τα ένδικα μέσα που άσκησαν οι εργαζόμενοι, ο συγκεκριμένος εκδότης έκανε μήνυση στον υπάλληλό του που ήταν επιφορτισμένος με τις πληρωμές των εργαζομένων για απάτη, υπεξαίρεση και πλαστογραφία. Τον κατηγόρησε ότι ο ίδιος πλήρωνε τα χρήματα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ και ο συγκεκριμένος υπάλληλος, υπεύθυνος για τα οικονομικά της επιχείρησης, υπεξαιρούσε τις επιπλέον απολαβές.

Τότε άρχισε ένας δικαστικός αγώνας άνευ προηγουμένου για τον εργαζόμενο, προσπαθώντας να αποδείξει τα αυτονόητα. Του ασκήθηκε δίωξη, κλήθηκε σε απολογία στον ανακριτή, καθώς τα ποσά που υποστήριζε ο εκδότης ότι υπεξαίρεσε ο υπάλληλος ήταν μεγάλα. Παρόλο που οι εργαζόμενοι ήταν στο πλευρό του συναδέλφου τους και κατέθεσαν την αλήθεια, ο ανακριτής του επέβαλε περιοριστικούς όρους. Αυτά μέχρι και πέρυσι.

Χτες εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης για την υπόθεση το οποίο είναι καταπέλτης για τον εκδότη.

Όχι μόνο κρίνει ότι δεν πρέπει να γίνει δίκη και απαλλάσσει τον υπάλληλο από κάθε κατηγορία, αλλά διατάσσει ότι η δικογραφία να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί σε βάρος του εκδότη η τέλεση διαφόρων αδικημάτων μεταξύ άλλων της α) πλαστογραφίας κατ επάγγελμα και κατ εξακολούθηση για συνολικό όφελος άνω των 30.000 ευρώ, β)της ψευδούς καταμηνύσεως του υπαλλήλου του γ) της ψευδορκίας μάρτυρα.

Έτσι, ο εργοδότης που θέλησε να τα φορτώσει όλα στον υπάλληλό του θα βρεθεί ο ίδιος κατηγορούμενος για τα ίδια αδικήματα για τα οποία μήνυσε τον υπάλληλο του.