Βρούτσης: Αναβαθμίζεται η Εργάνη – Πρόσκληση για διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους

Την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, της «ηλεκτρονικής ασπίδας» των εργαζομένων, όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά, αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Στο πλαίσιο αυτό, εστάλη πρόσκληση προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν στο υπουργείο τις προτάσεις τους, για τη συγκεκριμένη αναβάθμιση, το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα ενσωματώσουν τις προτάσεις αυτές σε ένα γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο και θα καταθέσουν έως τα τέλη Οκτωβρίου τη σχετική τροποποίηση – προσθήκη, προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας «το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποτελεί την σημαντικότερη ψηφιακή καινοτομία στο πεδίο της παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση των κοινωνικών εταίρων, των ερευνητικών φορέων, της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και του πολιτικού κόσμου.

Η Εργάνη από τον Μάρτιο του 2013 που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα έχει αποδείξει έμπρακτα την αξία και την χρησιμότητά της. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχει την πλήρη στήριξη από το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών της χώρας».

Απώτερος σκοπός της αναβάθμισης είναι να τονωθεί η απασχόληση και να ελέγχεται καλύτερα η νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης θα πραγματοποιήσει άμεσα συναντήσεις με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα.

Ο υπουργός Εργασίας, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε ένα ακόμη ‘ψηφιακό άλμα’ με την αναβάθμιση και ολοκλήρωση του συστήματος Εργάνη μέσα από την απλοποίησή του, την ενιαιοποίηση των λειτουργιών του και την ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών του δυνατοτήτων.

Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της Εργάνη σε κεντρικό εργαλείο του υπουργείου για τον σχεδιασμό ορθολογικών και αποδοτικών πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης στην χώρα μας, την προστασία των εργαζομένων και την σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας.

Στόχος μας να καταστήσουμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους κοινωνούς μιας ακόμα ψηφιακής καινοτομίας του υπουργείου Εργασίας κάτω από ένα συμφωνημένο απ’ όλους νομοθετικό και επιχειρησιακό σχέδιο.»