Στα δικαστήρια για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων προσφεύγει η ΓΕΝΟΠ

Φωτό αρχείου -Πηγή: ΓΕΝΟΠ

Προσφυγές σε πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια καθώς και σε ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές με στόχο να σταματήσει η διαδικασία πώλησης για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ ανήγγειλε σήμερα η ΓΕΝΟΠ.

Οι συνδικαλιστές δήλωσαν, παράλληλα, αντίθετοι στο ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης 15% στα τιμολόγια ρεύματος για τους συνεπείς πελάτες και εφαρμογής προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Tύπου ότι θα σταλούν εξώδικα προς τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση των εκπροσώπων τους στις υπό πώληση μονάδες.

Προσφυγές σε ΡΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο νομικός σύμβουλος της ΓΕΝΟΠ Κων/νος Τοκατλίδης ανήγγειλε προσφυγές στη ΡΑΕ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υποστήριξε ότι η διαδικασία που εφαρμόζεται δεν παρέχει εχέγγυα για επίτευξη υψηλού τιμήματος, δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των μετόχων, των εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών, ενώ δεν προβλέπει δικαίωμα ματαίωσης της διαδικασίας αν το τίμημα είναι υπερβολικά χαμηλό.

Δεν απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο αναζήτησης ευθυνών ενώ ο κ. Αδαμίδης ανέφερε σχετικά ότι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ είναι σήμερα κατηγορούμενοι για ανάλογες υποθέσεις.

Αντίθεση στην έκθεση Mckinsey για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ
Αναφερόμενος στην έκθεση της Mckinsey για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ και τις αναφορές για τα τιμολόγια και την εθελουσία έξοδο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας, κάτι που όπως είπε θα οδηγήσει σε διαρροή καλών πελατών, σε πρόβλημα ρευστότητας για την επιχείρηση και σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν φθάσει όπως είπε στα 3 δισ. ευρώ.

Τόνισε ακόμη ότι με τις φυσιολογικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα μειωθούν κατά 5.000 μέχρι το 2022, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί εθελούσια έξοδος. Από πλευράς ΓΕΝΟΠ τέθηκε ακόμη το ζήτημα του έγκαιρου εκσυγχρονισμού της εξασφάλισης παράτασης λειτουργίας των μονάδων της Καρδιάς, προκειμένου να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση της περιοχής, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζουν να λειτουργούν μονάδες χωρίς άδεια καθώς εγκυμονούνται νομικοί κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τα στελέχη.

Κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας και οι δήμαρχοι Εορδαίας και Μεγαλόπολης
Κατά της πώλησης των μονάδων τάχθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος των ενεργειακών δήμων, Σάββας Ζαμανίδης και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Διονύσης Παπαδόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καρυπίδης τόνισε ότι η συμφωνία βελτιώνει τα πράγματα σε πολλούς τομείς, αλλά αφήνει σκιές για τη γλώσσα και την υπηκοότητα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να μην γίνει το εθνικό θέμα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και έκανε λόγο για έλλειψη διαλόγου και ενημέρωσης των πολιτών.

Ο κ. Ζαμανίδης από την πλευρά του έκανε λόγο για μαζική αντίθεση στην συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ