Γερμανία: Δυναμικές κινητοποιήσεις από το συνδικάτο εργαζομένων μετάλλου

Σε μαζικές προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί από σήμερα τα μέλη του το συνδικάτο εργαζομένων μετάλλου (IG Metall), με αιτήματα την αύξηση των αποδοχών κατά 6% και την κατοχύρωση του δικαιώματος προσωρινής εργασίας 28 ωρών την εβδομάδα, όταν υπάρχει ανάγκη φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων.

Οι εργοδότες από την πλευρά τους θεωρούν παράνομη μια τόσο δραστική αλλαγή και απειλούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

Η θέση εκκίνησης για τους εργοδότες είναι να δοθούν αυξήσεις της τάξης του 2%, ωστόσο το πιο δύσκολο ζήτημα θα είναι το αίτημα για εργασία 28 ωρών την εβδομάδα (από 35) για διάστημα έως και δύο ετών, με τον εργοδότη να καλύπτει ένα μέρος της μισθολογικής διαφοράς και να εγγυάται την επιστροφή του εργαζόμενου στην πλήρη απασχόληση. Οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι δικαίωμα σε κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να έχουν έως και τα δύο τρίτα των εργαζομένων, ενώ υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση θα ήταν άδικη έναντι όλων εκείνων οι οποίοι υποχρεώθηκαν μέχρι σήμερα σε περικοπές μισθού όσο εργάζονταν με μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με το IG Metall, εκτιμάται ότι στις προειδοποιητικές στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή περίπου 700.000 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα. Το πανίσχυρο σωματείο εκπροσωπεί 2,3 εκατομμύρια μέλη και είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ