Γερμανία: Στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 5,5% η ανεργία

Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία, καθώς ο αριθμός των ανέργων της μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το Δεκέμβριο.

Ο εποχικά διορθωμένος αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 29.000 σε 2,442 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης της Γερμανίας. Το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 5,5%, στο ίδιο επίπεδο με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Νοεμβρίου και το χαμηλότερο από την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Για το σύνολο του 2017, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,7% από 6,1%.

Η ισχυρή αγορά εργασίας προσφέρει μερική ανακούφιση στη συντηρητική καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, καθώς προσπαθεί εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες μετά τις εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας αυξήθηκε πέρυσι στο επίπεδο – ρεκόρ των 44,3 εκατομμυρίων, ενώ το οικονομικό ινστιτούτο Ifo αναμένει ότι η καλή εικόνα θα συνεχισθεί, με τα επίπεδα απασχόλησης να φθάνουν τα 44,8 εκατομμύρια φέτος και τα 45,2 εκατομμύρια το επόμενο έτος. Ο Οργανισμός Απασχόλησης ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο υπήρχαν 761.000 κενές θέσεις εργασίας, κάτι που δείχνει ότι οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν γρήγορα εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Ο αριθμός των μακροπρόθεσμα άνεργων στη Γερμανία παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τα τελευταία 10 χρόνια σε περίπου 1 εκατομμύριο. Η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% πέρυσι και προβλέπεται να αναπτυχθεί 2,5% φέτος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ -Α.Χ.