Για απεργιακούς αγώνες ετοιμάζονται οι βιομηχανικοί εργάτες στη Γερμανία

Η ηγεσία του γερμανικού συνδικάτου IG Metall αποφάσισε να καλέσει τους βιομηχανικούς εργάτες να πραγματοποιήσουν 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη Γερμανία, αφού τερματίσθηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία οι περιφερειακές συνομιλίες που διεξάγονταν με την εργοδοσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο.

Το IG Metall έκανε επίσης γνωστό ότι θα οργανώσει ψηφοφορία μεταξύ των εργατών για την προκήρυξη παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο εργάτες έχουν ήδη συμμετάσχει αυτόν τον μήνα σ’ όλη τη χώρα σε σύντομες στάσεις εργασίας για να υποστηρίξουν τα αιτήματα του IG Metall για υψηλότερους μισθούς και δικαίωμα σε λιγότερες ώρες εργασίας. Ωστόσο οι 24ωρες απεργίες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό κίνδυνο για τη βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι εργοδότες στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου έχουν την έδρα τους εταιρείες όπως η Daimler που κατασκευάζει τις Mercedes-Benz και η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το συνδικάτο διατύπωσε νέα αιτήματα κατά τον πέμπτο γύρο των συνομιλιών, τα οποία για τους εργοδότες δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Το IG Metall ζητάει τώρα να δοθεί μισθολογική αύξηση 8% σε 3,9 εκατομμύρια εργάτες μετάλλου και μηχανουργίας για 27 μήνες σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε η περιφερειακή εργοδοτική ένωση Suedwestmetall.

Το συνδικάτο ζητάει επίσης να έχουν οι εργάτες το δικαίωμά να περιορίζουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας τους σε 28 από 35 για να φροντίσουν παιδιά, ηλικιωμένους ή ασθενείς συγγενείς και να επιστρέφουν στην απασχόληση με πλήρες ωράριο έπειτα από δύο χρόνια.

Οι εργοδότες έχουν προσφέρει αύξηση 6,8%, αλλά έχουν απορρίψει το αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας, εκτός αν δοθεί και στους ίδιους το δικαίωμα να αυξάνουν τις ώρες εργασίας των εργατών όταν το κρίνουν απαραίτητο.

Πηγή ΑΠΕ/ΜΠΕ -ΓΑ