ΓΣΕΕ: Νέα διοίκηση από ένα συνέδριο-παρωδία – Τα αποτελέσματα των εκλογών

Η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι από χθες το βράδυ πια γεγονός. Το γεγονός ότι διεξήχθησαν εκλογές, στήθηκαν δηλαδή κάλπες και οι σύνεδροι ψήφισαν, οδηγεί σε νέα διοίκηση. Όμως στη Συνομοσπονδία είναι άγνωστο πόσοι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, από την συνολική εικόνα που παρουσίασε η ΓΣΕΕ, στο χθεσινό συνέδριο–παρωδία!

Του Χάρη Δημητρίου

Το σκηνικό ήταν το λιγότερο σουρεαλιστικό. Συνέδριο της συνομοσπονδίας των εργαζομένων με ΜΑΤ στην είσοδο και αποκλεισμένο το χώρο διεξαγωγής του. Περίπου 2.000 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ από τα ξημερώματα στημένοι απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις, να καθυβρίζουν με συνθήματα για «εργατοπατέρες» την προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ. Πραγματικά, μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο, η συνομοσπονδία που θα έπρεπε να στηρίζει τα εργασιακά δικαιώματα, να σπαράσσεται τόσο βαθιά από «εμφύλια διαμάχη»…

Ακόμα και υπό αυτές τις πολύ δυσμενείς συνθήκες, το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, διεξήχθη και ολοκληρώθηκε κανονικά. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, είναι πιθανό να υπάρξει ενίσχυση της παράταξης της ΠΑΣΚΕ, αλλά και της ΔΑΚΕ. Το γεγονός ότι η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, προσήλθε στο Συνέδριο με διαφορετικά ψηφοδέλτια, είναι πιθανό να της στοιχίσει. Παράλληλα, μάλλον θα έχει απώλειες και η ΔΑΣ που προέρχεται από το ΠΑΜΕ, που τόσο πολύ ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών κατά το τελευταίο έτος.

Πάντως, από τις εργασίες του χθεσινού συνεδρίου, που διεξήχθη σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, δεν έλειψαν και οι ειδήσεις. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, που απηύθυνε χαιρετισμό, μίλησε για πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και τη λειτουργία των συνδικάτων…

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του 37ου Τακτικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ με την εκλογή οργάνων διοίκησης. Στις εκλογές πήραν μέρος επτά παρατάξεις.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής: Ψήφισαν 337, έγκυρα 337, άκυρα 0, λευκά 0. Αναλυτικά ανά παράταξη τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: