Γ. Χουλιαράκης: Το κοινωνικό μέρισμα καλύπτει 1,4 εκατ. νοικοκυριά

«Το κοινωνικό μέρισμα προφανώς και δεν αποτελεί ναυαρχίδα της κοινωνικής πολιτικής μας. Όμως είναι ένα σημαντικό εργαλείο που καλύπτει το 32% του πληθυσμού, ήτοι 1,4 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα που βιώνει εισοδηματική φτώχεια», είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, μόνο από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος «ο δείκτης της κοινωνικής φτώχειας θα μειωθεί κατά 1,4% μονάδες».

Επιπλέον ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για «συστηματική και μόνιμη προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», υπογραμμίζοντας ότι για το 2018 έχουν εξασφαλιστεί 300 εκατ. ευρώ για να ενισχυθούν τα οικογενειακά επιδόματα και να καταπολεμηθεί η παιδική φτώχεια, ενώ τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2018 δρομολογούνται δράσεις με επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στις βολές τις αντιπολίτευσης για υπερφορολόγηση με στόχο τα μεγάλα πλεονάσματα, υπογράμμισε ότι «απέχει πολύ από την αλήθεια, αυτή η επίδικη αναφορά της ΝΔ για την υπερφορολόγηση», προσθέτοντας ότι «η συνολική απόδοση των φορολογικών εσόδων υπολείπονταν το 2017 του στόχου κατά 1 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μειώθηκαν τα έσοδα δεν αυξήθηκαν», συμπληρώνοντας ότι βασικές πηγές του πλεονάσματος ήταν «η βελτίωση της οργάνωσης της κοινωνικής ασφάλισης, που έφερε σημαντικά έσοδα, η μεγάλη μείωση της ανεργίας, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η εκκαθάριση του μητρώου συντάξεων».