«Δεν πρόκειται να χορηγηθούν 13ος και 14ος μισθός» στο Δημόσιο – Άκαρπη η συνάντηση ΑΔΕΔΥ-Τσακαλώτου

Φωτό αρχείου -πηγή: asfalistiko.gr

Άκαρπη ήταν η σημερινή συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον 13ο – 14ο μισθό, για τα ΒΑΕ και για το ανθυγιεινό επίδομα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας και της συγκέντρωσης των δημοσίων υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «στις απαντήσεις του ο υπουργός είπε:

  1. Δεν πρόκειται να χορηγηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.
  2. Εφόσον η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές (όπως η απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος), τότε θα μελετήσει το όλο θέμα και το διαχώρισε ως εξής:

α) Για τα αναδρομικά, το έχει συζητήσει με την Τρόικα και εφόσον η επαναχορήγησή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις.

β) Για την επανανομοθέτηση και τη χορήγησή τους εφεξής είπε ότι θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, γιατί επηρεάζουν τον προϋπολογισμό (υπονοώντας ότι θα λάβει αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα περικοπών).

  1. Για το θέμα των ΒΑΕ δήλωσε ότι το κόστος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή δε θα μειωθεί, ούτε θα αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό στον προϋπολογισμό. Αρνήθηκε να λύσει το θέμα ΤΩΡΑ, με βάση τις προτάσεις μας, παραπέμποντάς το για επίλυση μετά τις εκλογές, για ευνόητους λόγους.

Αρνητικός ήταν και στο αίτημα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ευαίσθητους τομείς (π.χ. νοσηλεύτριες) από τα 67 στα 62, αντιπροτείνοντας τα πέντε τελευταία χρόνια του εργασιακού τους βίου να υπηρετούν διοικητικές θέσεις».

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της «ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι ο αγώνας για τον 13ο και 14ο μισθό, όπως και για τα ΒΑΕ θα συνεχιστεί, μέχρι την οριστική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».