Διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ 10 δημοσιογράφοι – απεργοσπάστες του Σκάι

Καμπάνες έπεσαν από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΠΠΣ) της ΕΣΗΕΑ σε 10 δημοσιογράφους του Σκάι για αντιδεοντολογική (αντισυνδικαλιστική) συμπεριφορά.

Μετά την αυτεπάγγελτη δίωξη επιβλήθηκαν ποινές διαγραφής από της ΕΣΗΕΑ στους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη, Άρη Πορτοσάλτε, Άννα Μπουσδούκου, Γιάννη Πιτταρά, Δημήτρη Οικονόμου, Μαρία Αναστασοπούλου, Γιάννη Ντσούνο, Χρήστο Κούτρα, Μάρκο Δεϊμέζη και Εύα Αντωνοπούλου, οι οποίοι κρίθηκαν ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέοι.

Αναλυτικά επιβλήθηκαν οι εξής ποινές:

  • Στο Νικόλαο Φιλιππίδη με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
  • Στον Άρη Πορτοσάλτε με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
  • Στην Άννα Μπουσδούκου με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή έξι μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
  • Στο Γιάννη Πιτταρά με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
  • Στον Δημήτρη Οικονόμου με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
  • Στη Μαρία Αναστασοπούλου με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή έξι μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
  • Στον Γιάννη Ντσούνο με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
  • Στον Χρήστο Κούτρα με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
  • Στον Μάρκο Δεϊμέζη με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή έξι μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
  • Στην Εύα Αντωνοπούλου με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή έξι μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Οι δημοσιογράφοι παραπέμφθηκαν από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για διαγραφή από τα μητρώα στο ΠΠΣ ως απεργοσπάστες στις 24/10/2017, με βάση τη ρητή διάταξη του Καταστατικού που ορίζει σαφώς (άρθρο 7, παρ. 1, περ. ιζ), την υποχρέωση των μελών να πειθαρχούν απόλυτα στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης για απεργία.

Το ΠΠΣ, «αφού έλαβε υπόψη την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2124-17 ανακοίνωση-καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, καθώς και την έρευνα που αυτεπάγγελτα το Πειθαρχικό Συμβούλιο διεξήγαγε, αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης για τους πρωταγωνιστές της απεργοσπαστικής «συμπεριφοράς» του Σκάι, με το εξής σκεπτικό:

Μετά το αδιέξοδο στον ΕΔΟΕΑΠ- ο δημοσιογραφικός κόσμος, αντιδρώντας στην συμπαιγνία κράτους-εργοδοτών, σύσσωμος αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της Ένωσης, κηρύχθηκε 48ωρη απεργία (24 και 25 Οκτωβρίου 2017), σε όλα τα ΜΜΕ και κλήθηκαν όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ να στηρίξουν τον αγώνα για τη διασφάλιση της επικούρησης και υγειονομικής περίθαλψης.

Την παραμονή της τελευταίας, πλέον κρίσιμης 48ωρης απεργίας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, αναλύθηκαν όλα τα ζητήματα διεξοδικά.

Και ενώ η ανησυχία ήταν διάχυτη, καθώς σε περίπτωση αποτυχίας ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ πρόβαλε ως το πιθανότερο σενάριο, πολλοί συνάδελφοι που εργάζονται στον συγκρότημα του Σκάι, αντιστρατεύτηκαν προς τις κινητοποιήσεις του κλάδου, επιλέγοντας να συμπλεύσουν με την πλευρά των εργοδοτών.

Έτσι, τις δύο ημέρες (24 και 25 Οκτωβρίου) τηλεόραση και ραδιοφωνία του Σκάι, λειτούργησαν κανονικά και σε όλες τις ζώνες τους. Παρότι βέβαια άλλοι συνάδελφοι που εργάζονταν στον ίδιο σταθμό, σεβάστηκαν τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ και συμμετείχαν στον απεργιακό αγώνα του κλάδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από όσους αγνόησαν την απεργία και εργάστηκαν, δεν αρκέστηκαν σε αυτό, αλλά υπονόμευαν την κινητοποίηση με απαράδεκτες δηλώσεις και ειρωνείες».