Διευκρινίσεις από το υπ. Εργασίας για τη ΣΣΕ των εργαζόμενων στην ΗΔΙΚΑ

Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του απάντησε σε σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος για την ΗΔΙΚΑ, χαρακτηρίζοντας «δήθεν αποκάλυψη» «τα “κρυφά… μπόνους σε δημόσιους φορείς”».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε η Διοίκηση της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. με το Σωματείο Προσωπικού της εταιρείας, με το υπουργείο Εργασίας να διευκρινίζει τα εξής:

«Α) Πρόκειται για ΣΣΕ η οποία είναι δημόσια αναρτημένη, με απολύτως νόμιμες ρυθμίσεις που προβλέπονται από την τρέχουσα νομοθεσία και όχι για “κρυφά μπόνους” που παραχωρούνται κατ’ εξαίρεση, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα.

Β) Διαστρεβλώνοντας συνειδητά την πραγματικότητα το δημοσίευμα εμφανίζει ως δήθεν ετήσια αύξηση για τους εργαζόμενους το ποσό των “5.840 ευρώ”, ενώ η σύμβαση δεν προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις, αφού το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. εντάσσεται υποχρεωτικά στο ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Γ) Η αναφορά σε επίδομα 300 ευρώ έναντι δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα είναι απολύτως παραπλανητική καθώς πρόκειται για δύο δωροεπιταγές των 150 ευρώ έκαστη. Εξίσου παραπλανητική είναι και η αναφορά στην παροχή αποζημίωσης για παιδικό σταθμό, καθώς δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων αλλά μόνο έναν μικρό αριθμό από αυτούς. Όσους, δηλαδή, έχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας και μόνο εάν δεν υπάρχει δημόσια δωρεάν δομή για να τα υποδεχτεί.

Με δεδομένο ότι τη λογική του δημοσιεύματος έσπευσε να υιοθετήσει και το κόμμα της Ν.Δ., οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχουν υποστεί και αυτοί, όπως όλος ο ελληνικός λαός, τις συνέπειες των πολιτικών της περιόδου 2010-2014, όπου το λαϊκό εισόδημα μειώθηκε κατακόρυφα. Ειδικότερα στην ΗΔΙΚΑ η μείωση του ετήσιου εισοδήματος των εργαζομένων εκείνη την περίοδο έφτασε το 60% ενώ το προσωπικό μειώθηκε κατά 55%», καταλήγει η ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Εργασίας.