Δριμύ κατηγορώ από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα εργατικά ατυχήματα

Φωτό αρχείου

Την καθολική απόδοση ευθυνών στα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας αλλά και την παράλληλη ευθύνη των τοπικών δημάρχων για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, επισημαίνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και καταγγέλλει τους υπευθύνους για προκλητική και εγκληματική αδιαφορία.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τα δύο νέα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης και στο Δήμο Δέλτα, όταν εργάτες των δύο Δήμων στις υπηρεσίες καθαριότητας, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα περιστατικά αφορούν 51χρονο οδηγό απορριμματοφόρου του Δήμου Λυκόβρυσης–Πεύκης όταν ανατράπηκε ενω κατευθυνόταν προς τον ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα ο οδηγός να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ενώ το δεύτερο εργατικό ατύχημα συνέβη την ίδια ημέρα στο Δήμο Δέλτα, όταν 61χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από τη σιδερόπορτα του αμαξοστασίου που είχε λάβει εντολή να επισκευάσει και νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς.

Και στα δύο εργατικά ατυχήματα, αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα. Στο πρώτο, εξετάζεται αν στο απορριμματοφόρο είχε γίνει σωστή συντήρηση, εντός των χρόνων που απαιτούνταν ή αν η φόρτωση του είχε παραβιαστεί. Στο δεύτερο ατύχημα τα ερωτήματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, καθώς ένας 61χρονος εργαζόμενος Καθαριότητας εστάλη να κάνει εργασίες πέραν της ειδικότητάς του, όταν στο Δήμο υπήρχε συγκολλητής.

Οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, την τήρηση των οποίων έχει επανειλημμένα η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, τα οποία όμως συνεχίζουν να επιδεικνύουν προκλητική και εγκληματική αδιαφορία, παραμένουν η βασική αιτία των συνεχών εργατικών ατυχημάτων. Η στάση των αρμοδίων υπουργείων είναι περίεργη και ύποπτη αν λάβει κανείς υπόψη του και τις μεθοδεύσεις για την εκχώρηση των υπηρεσιών Καθαριότητας των ΟΤΑ στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα».

«Τα εργατικά ατυχήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στα χρόνια του μνημονίου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα, έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και κανείς από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να μπει ένα τέλος στη “μαύρη” λίστα των νεκρών και τραυματιών που αυξάνει συνεχώς και οφείλονται στην εντατικοποίηση της εργασίας, την απασχόληση μη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού στους ΟΤΑ, στην πλημμελή συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και βεβαίως στη μη τήρηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας».