Εξόρμηση στο εργοστάσιο ΑΓΡΟΖΩΗ όπου βρήκε φριχτό θάνατο μετανάστης εργάτης

902.gr

Εξόρμηση στο εργοστάσιο ΑΓΡΟΖΩΗ, του ομίλου ΠΙΝΔΟΣ, στην Ν. Αρτάκη όπου τη Μ. Πέμπτη (διακριβώθηκε την Τρίτη του Πάσχα..!) βρήκε φριχτό θάνατο μετανάστης εργάτης, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας.

Στην εξόρμηση διακινήθηκε στους εργάτες η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, η οποία  διακινήθηκε και σε αντίστοιχη εξόρμηση στις εγκαταστάσεις της ΠΙΝΔΟΣ στα Γιάννενα. Μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σημειώνει:

«Αυτές οι συνθήκες εργασίας οδήγησαν την ΠΙΝΔΟΣ την περίοδο 2016-2018 στο να ενισχύσει το μερίδιό της στην αγορά κατά 4,5 μονάδες κατέχοντας συνολικά το 32% της εγχώριας αγοράς στην κατανάλωση κοτόπουλου. Αυτές οι συνθήκες ξεζουμίσματος των εργατών οδήγησε την ΠΙΝΔΟΣ το 2018 σε 250.000.000 τζίρο (αυξημένο κατά 13,75% συγκριτικά με το 2017), σε σφαγή 800.000.000 πουλερικών εβδομαδιαίως, σε νέα επενδυτικά σχέδια μέχρι το 2022.

Αποδεικνύεται ότι τα κέρδη των αφεντικών είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών. Θησαυρίζουν με τις δικές μας πλάτες, των ντόπιων και αλλοδαπών εργατών. Δεν διστάζουν, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας, να μας θυσιάσουν κυριολεκτικά στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταγράφηκε 1 θάνατος εργάτη κάθε 5 ημέρες συνολικά στους χώρους δουλειάς στη χώρα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου σταυρώνουν τα δικαιώματά μας. Όλοι αυτοί υλοποιούν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, διαμορφώνουν συνθήκες γαλέρας, μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα για να αναστηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ούτε η ΠΙΝΔΟΣ, ούτε ο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ θα μπορούσαν να επιβάλουν αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας αν δεν είχαν τις πλάτες τους, αν δεν είχαν σχηματίσει καρτέλ ενάντια στα δικαιώματά μας. Απέρριψαν την πρόταση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων να υπογράψουν από κοινού ομοιοεπαγγελματική σύμβαση για τους εργαζομένους του κλάδου της πτηνοτροφίας στο Νομό Ιωαννίνων, που να διασφαλίζει βασικά δικαιώματα και συνθήκες εργασίας.

Είναι ανάγκη να απορρίψουμε τη λογική ότι εργοδότες και εργάτες είμαστε μια οικογένεια. Να διεκδικήσουμε με κριτήριο της δικές μας ανάγκες, να οργανώσουμε την πάλη μας για να βάλουμε φραγμό στα εργοδοτικά εγκλήματα. Για να υπερασπιστούμε τη δουλειά και τα δικαιώματα μας που τσακίζονται από τα αφεντικά με στήριγμα το κράτος και τις κυβερνήσεις τους. Είναι ανάγκη να παλέψουμε για συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά. Έχουν σοβαρή ευθύνη η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπάλληλων και το αντίστοιχο σωματείο στο νομό λειτουργώντας ως μακρύ χέρι της εργοδοσίας στις γραμμές των εργατών».

Πηγή: 902.gr