Επεκτάθηκαν τέσσερις ακόμα κλαδικές συμβάσεις

Άλλες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις επεκτάθηκαν για το σύνολο των εργαζομένων στους τομείς που αφορούν. Έτσι ανέρχονται συνολικά σε 15 οι συμβάσεις που έχουν επεκταθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν επανήλθε η βασική αρχή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μόνο από αυτές τις τέσσερις συμβάσεις καλύπτονται 14.820 εργαζόμενοι, ενώ συνολικά από τις 15 συμβάσεις που έχουν επεκταθεί τους τελευταίους 10 μήνες καλύπτονται πάνω από 220.000 εργαζόμενοι.

Οι τέσσερις τελευταίες συμβάσεις που επεκτάθηκαν είναι οι εξής:

α) Η σύμβαση για το υπαλληλικό προσωπικό των ναυτιλιακών πρακτορείων και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων όλης της χώρας.

β) Η σύμβαση για τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες όλης της χώρας.

γ) Η σύμβαση για τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου.

δ) Η σύμβαση για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης.

Προηγήθηκε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) την περασμένη Παρασκευή, στην οποία ελέγχθηκε εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της επέκτασης. Μετά τη θετική κρίση του ΑΣΕ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε την σχετική απόφαση για την επέκταση των ανωτέρω συμβάσεων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο εξής οι συμβάσεις αυτές θα ισχύουν για όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους. Έτσι, είναι πιθανό να υπάρξουν εργαζόμενοι που θα διαπιστώσουν αυξήσεις στους μισθούς τους ή αλλαγές στις συνθήκες εργασίας τους, στο πλαίσιο της απαραίτητης προσαρμογής που πρέπει γίνει, λόγω επέκτασης της συλλογικής σύμβασης στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.