Επεκτείνεται η κλαδική σύμβαση και των ξενοδοχοϋπαλλήλων – Αυξήσεις για πάνω από 50.000 εργαζόμενους

Πριν λίγο με ομόφωνη απόφασή του το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ενέκρινε την επέκταση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η απόφαση του ΑΣΕ σημαίνει ότι έρχονται σημαντικές αυξήσεις για πάνω από 50.000 εργαζόμενους του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν στο ΑΣΕ, έχει 113.856 εργαζόμενους. Από αυτό το σύνολο οι εργαζόμενοι που καλύπτονταν μέχρι σήμερα από την εν λόγω συλλογική σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έφταναν περίπου τις 60.000 εργαζομένους, που σημαίνει ότι η επέκτασή της αφορά περισσότερους από 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν.

Η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας έχει τέσσερις κατηγορίες μισθοδοσίας:

  • Η πρώτη αφορά τη θέση του λαντζιέρη και ορίζει αρχικό μισθό στα 780,4 ευρώ το μήνα.
  • Η δεύτερη αφορά βοηθούς σερβιτόρων και ορίζει αρχικό μισθό στα 816 ευρώ.
  • Η τρίτη αφορά προϊσταμένους και μπάρμαν ορίζοντας αρχικό μισθό στα 833,11 ευρώ.
  • Η τέταρτη απευθύνεται σε ρεσεψιονίστ και μετρ ορίζοντας αρχικό μισθό στα 851,06 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω ποσά, είναι προφανές ότι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (ή 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών) θα δουν σημαντικές αυξήσεις, ενώ αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι ήδη έχει συμφωνηθεί αύξηση 1,5% από 1/1/2019 οι αυξήσεις, τελικά, θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με ανακοίνωσή της Χαιρετίζει την «ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) στη σημερινή του συνεδρίαση, που προτείνει στην υπουργό Εργασίας την υπογραφή επέκτασης και υποχρεωτικής εφαρμογής της Κλαδικής μας Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ακολουθεί την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικών των αντίστοιχων Τοπικών Κλαδικών Συμβάσεων Λασιθίου και Χανίων. Η απόφαση επιβεβαιώνει τη βούληση εργαζομένων και εργοδοτών όταν συμφωνήσαμε το σχετικό συμβατικό όρο για να προβούμε από κοινού σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου για την κήρυξη της παρούσας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως γενικώς υποχρεωτικής, καθόσον η κήρυξη αυτή θα είναι προς όφελος των μελών αμφοτέρων των συμβαλλομένων μερών (ΣΣΕ, άρθρο 7)».

«Η παρουσία συλλογικής ρύθμισης στον Ξενοδοχειακό τομέα δημιουργεί ένα νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, αποκαθιστά σε σημαντικό ποσοστό την αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων, θέτει όρους ισότητας και βάζει φραγμό στην εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας και στην απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων στο κλάδο, καθώς και μηδενίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση επέκτασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας υπεγράφη άμεσα από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.