Επισιτισμός – τουρισμός: Η απόλυτη εργασιακή ζούγκλα

Συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με την υποδηλωμένη εργασία να κάνει θραύση, με ατελείωτα ωράρια και με μεροκάματα «πείνας», που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μόλις τα 20 ευρώ, εντόπισαν στους ελέγχους που διεξήγαγαν οι συνδικαλιστές του επισιτισμού και του τουρισμού.

Του Χάρη Δημητρίου

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), πραγματοποίησε επισκέψεις σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Καβάλα, η Θάσος, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Εύβοια. Οι επισκέψεις έγιναν κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιούσαν στις ανωτέρω περιοχές, επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και τα αποτελέσματα που προέκυψαν χαρακτηρίζονται ως «τραγικά»!

Ειδικότερα, η ΠΟΕΕΤ εντόπισε της εξής παραβάσεις:

  • Υποδηλωμένη εργασία: Πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δηλωμένοι στο σύστημα «Εργάνη» να απασχολούνται 3-4 ώρες την ημέρα. Στην πραγματικότητα όμως διαπιστώθηκε ότι δουλεύουν 10 – 12 ώρες ημερησίως!
  • Εργασία 30 ημέρες το μήνα: Διαπιστώθηκε ότι στους εργαζόμενους δεν αποδίδονται τα ρεπό.
  • Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι: Γίνεται λόγος για ένα φαινόμενο που στον κλάδο του τουρισμού παίρνει «μορφή χιονοστιβάδας». Μέσω γραφείων, οι εργοδότες βρίσκουν φτηνό εργατικό δυναμικό σε διάφορες ειδικότητες (καμαριέρες, καθαρίστριες, σερβιτόροι, μάγειρες). Όλους αυτούς τους πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό και έτσι γλιτώνουν να καταβάλλουν τις υψηλότερες αποδοχές που επιβάλλει η Κλαδική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ…
  • Καταστρατήγηση σύμβασης: Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση φέτος κηρύχθηκε ως υποχρεωτική, οι συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με τους εργαζόμενους κυριαρχούν! Η Ομοσπονδία εντόπισε περιπτώσεις μισθών συμφωνημένων με «μαύρες» αποδοχές, μισθών όπου περιέχουν δήθεν ένα μικρό ποσό για να καλύπτει προσαυξήσεις από νυχτερινή εργασία, από εργασία τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες!
  • Επισιτισμός: Ειδικά στον επισιτισμό οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κάνουν λόγο για ατελείωτα ωράρια δουλειά κάτω από αντίξοες συνθήκες (πχ σερβιτόροι σε πλαζ), για μεγάλα ποσοστά μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και για μεροκάματα των 20 ευρώ.

Σε επίσημη ανακοίνωση η ΠΟΕΕΤ κάνει λόγο για την «όαση» της τεκμαρτής ασφάλισης που διαπιστώθηκε ότι εφαρμόζεται, με συνέπεια και οι εργαζόμενοι να ασφαλίζονται και το Ταμείο να εισπράττει εισφορές. Για να καταπολεμηθούν τα παραπάνω φαινόμενα εργασιακού Μεσαίωνα, η Ομοσπονδία προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς.