Επιστρέφονται και στους γιατρούς τα αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές του 2012

Η επιστροφή και στους γιατρούς των αναδρομικών από τις περικοπές που επιβλήθηκαν στους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012, σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη έγινε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του αν. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, του αν. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για καταβολή αναδρομικών σε κατηγορίες δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, μετά από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που είχαν πραγματοποιηθεί με βάση μνημονιακό νόμο του 2012.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση  αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες».

«Η κυβέρνηση», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια».

«Η παρέμβαση αυτή συμπληρώνει την πολύ σημαντική δέσμη μέτρων για τη δημόσια περίθαλψη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο οποίος ρητά ανέφερε ότι “σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία, ώστε σε βάθος 5ετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο” και ότι «κεντρικοί πολιτικοί στόχοι για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική 5ετία 2010-2014, καθώς και η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων γιατρών και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο”», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.