Εργαζόμενη διδάσκει αξιοπρέπεια – Απολύθηκε από το Βήμα γιατί δεν υπέγραψε τη μεσαιωνική σύμβαση

Στις 17 Οκτωβρίου 2017 το asfalistiko.gr αποκάλυψε τη μεσαιωνική σύμβαση που ζήτησε η εταιρεία Άλτερ Έγκο (συμφερόντων Μαρινάκη) να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες Νέα και Βήμα (δείτε αναλυτικά εδώ).

Σχεδόν ένα μήνα μετά, ήρθε και η απόλυση δημοσιογράφου που αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της σε αυτή τη μεσαιωνική σύμβαση.

Ήρθε η απόλυση μιας εργαζόμενης, που σεβόμενη πρωτίστως τους συναδέλφους της δεν συναίνεσε στην κυνικότατη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και όρων εργασίας.

Μιας εργαζόμενης που δίδαξε αξιοπρέπεια, αρνούμενη να βάλει την υπογραφή της σε μια σύμβαση που παραπέμπει σχεδόν στη φεουδαρχία, με καταφανέστατα καταχρηστικούς όρους, οι οποίοι εκβιάζουν ωμά τους ανθρώπους ενός κλάδου που μαστίζεται από την ανεργία.

Η Παναγιώτα Μπίτσικα, μητέρα δυο παιδιών, με δημοσιογραφική πορεία πάνω από 20 χρόνια, απολύθηκε εκδικητικά από το Βήμα, διδάσκοντας αξιοπρέπεια σε μια περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους και με μια εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα.

Η δήλωσή της μετά την απόλυση, η οποία καταλήγει ότι «αν κάτι αξίζει να μείνει από μια απόλυση, είναι η διεκδίκηση αρχών και δίκαιων αιτημάτων αξιοπρεπούς εργασίας με δικαιώματα», αξίζει να διαβαστεί:

«Ένας μήνας συμπληρώνεται από την ημέρα που οι εργαζόμενοι στον πρώην ΔΟΛ κλήθηκαν από τη νέα διοίκηση του Ομίλου να υπογράψουν μια λεόντειο σύμβαση, με επαχθείς όρους. Μια σύμβαση-μνημείο αντεργατικών διατάξεων, που λειτουργεί ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο αναδιάταξης στο χώρο των ΜΜΕ, σαν αποτύπωμα της εκδοτικής αλαζονείας και του νόμου του ισχυρού στην οικονομία της αγοράς- γνώμονας οι ψηφισμένοι νόμοι από πρώην και νυν μνημονιακές κυβερνήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Καταχρηστικοί όροι οι οποίοι υπάρχουν σποραδικά σε διάφορες ατομικές συμβάσεις στον χώρο του Τύπου (και όχι μόνο) συγκεντρώθηκαν, ενοποιήθηκαν και αποτέλεσαν ένα corpus που σημείο προς σημείο κάνει έρμαιο στις διαθέσεις του εργοδότη τον εργαζόμενο-τον/την δημοσιογράφο, τον/την διοικητικό-ή υπάλληλο, τον/την τεχνικό.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις της Alter Ego απορρίπτει αυτή τη σύμβαση. Ακόμα κι αν, υπό τον εκβιασμό «ή υπογράφεις ή απολύεσαι», μπήκε η υπογραφή τους. Το σπουδαίο είναι ότι δεν την έχουν υπογράψει «μέσα τους». Εγώ απλώς δεν την υπέγραψα ούτε και στο χαρτί. Κι ύστερα ήρθε η απόλυση (13.11.2017).

Από διαφορετικούς δρόμους, όλοι μας συνεχίζουμε, να μην ξεχνάμε ότι η προσωπική και επαγγελματική ευθύνη μας για υπογραφή με ήθος, αξιοπρέπεια και επάρκεια δεν αποσβέννυται ακόμα και στην αρένα της οικονομίας της αγοράς. Θα τη συναντάνε στα κείμενά μας, στα βήματά μας στο δρόμο της διαδήλωσης, μαζί με εκείνα των άλλων εργαζομένων, στην προσπάθεια να ενώνεται πάντα το ατομικό με το συλλογικό.

Αν κάτι αξίζει να μείνει από μια απόλυση, είναι:

– η διεκδίκηση αρχών και δίκαιων αιτημάτων αξιοπρεπούς εργασίας με δικαιώματα,

– ο αγώνας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και

– η ανάγκη για ένα δυνατό συνδικάτο Τύπου».