Εργασιακό νομοσχέδιο: Μέτρα στήριξης εργαζόμενων γονέων – Πρόσθετη γονική άδεια… άνευ αποδοχών!

Με πρόσθετη γονική άδεια έξι μηνών, από τους οποίους μόνο οι δύο θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, με τον κατώτατο μισθό και οι υπόλοιποι τέσσερις θα είναι άνευ αποδοχών, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς! Είναι και αυτό, ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόκειται να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο που εντός Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, σειρά μέτρων για να στηριχθούν οι γονείς που εργάζονται, αλλά και να διευκολυνθούν τυχόν εργαζόμενοι οι οποίοι φροντίζουν ανήμπορα μέλη της οικογένειάς τους.

Τα μέτρα αυτά, είναι τα εξής:

– Άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες από δύο ημέρες που είναι σήμερα.

– Πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια μέχρι το παιδί να γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες. Ισχύει και για όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνευ αποδοχών.

– Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.

– Άδεια ανωτέρας βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως. Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ).

– Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες.

– Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.