Η ΕΣΕΕ ζητά επίδομα ανεργίας και πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας για άνεργους εμπόρους

Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ

Εκδόθηκε πρόσφατα η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος ανεργίας σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς).

Το βοήθημα ανεργίας ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως και θα χορηγείται για χρονικό διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνισε την ανάγκη να λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα ανεργίας και οι ασφαλισμένοι στον τέως ΟΑΕΕ έμποροι και επαγγελματίες και ζήτησε από το υπουργείο να προχωρήσει στην χαλάρωση των προϋποθέσεων χορήγησης, οι οποίες -για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους- είναι αυξημένες σε σχέση με τους αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένους του πρώην ΕΤΑΑ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο σχετικού με το θέμα προγράμματος «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας», το οποίο σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ και θα χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο λογαριασμό που συγκεντρώνονται οι εισφορές για το βοήθημα ανεργίας των επαγγελματιών, η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Καραμεσίνη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι «με επιστολή μας στο υπουργείο Εργασίας ζητήσαμε τη χορήγηση του βοηθήματος ανεργίας στους εμπόρους και στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ. Ως γνωστό, πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων του ελληνικού εμπορίου είναι η χαλάρωση των κριτηρίων για την γενική καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους ανεξαιρέτως. Επίσης, με επιστολή θέσεων και τεκμηριωμένες προτάσεις καταθέσαμε τις παρατηρήσεις μας επί του σχεδίου του προγράμματος δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας. Αναμένουμε απαντήσεις!».