ΕΣΕΕ σε Βρούτση: Να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στους κοινωνικούς εταίρους

Να επιστρέψει ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στους κοινωνικούς εταίρους, να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και να διορθωθούν στρεβλώσεις του Ασφαλιστικού που επιβαρύνουν σημαντικά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτές είναι οι κυριότερες από τις προτάσεις που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η ΕΣΕΕ, στον νέο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και με την οποία εγκαινιάστηκε η διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εστίασε στο πώς θα μετεξελιχθεί η εργασιακή νομοθεσία ώστε να μετατραπεί σε αναπτυξιακό βραχίονα της αγοράς. Μια μετεξέλιξη, όμως, που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ναρκοθετούν το συνταξιοδοτικό παρόν και μέλλον πολλών ασφαλισμένων.

Τα εργασιακά ζητήματα που προέταξε η ΕΣΕΕ είναι:

· Η επιστροφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και του καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων.

· Η μείωση του δυσανάλογα υψηλού μη μισθολογικού κόστους.

· Η θέσπιση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για την επιβράβευση των συνεπών εργοδοτών και επιχειρηματιών.

· Η ενίσχυση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του θεσμού της μεσολάβησης, καθώς και ο περιορισμός της υποχρεωτικής διαιτησίας.

· Η επανεξέταση της χρησιμότητας της διάταξης για το «βάσιμο λόγο απόλυσης».

· Η αλλαγή του πλαισίου των προστίμων για την αδήλωτη εργασία με την ολοκληρωτική μετατροπή τους σε δηλωμένη εργασία.

Στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό οι προτεραιότητες που έθεσε η ΕΣΕΕ είναι:

· Η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

· Η βελτίωση της ανταποδοτικότητας εισφορών – συνταξιοδοτικών παροχών στις νέες συντάξεις.

· Υπολογισμός της σύνταξης στο σύνολο του επιχειρηματικού βίου.

· Η αποκατάσταση των αδικιών ως προς την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

· Η διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για παροχές που δεν έλαβαν το διάστημα 2009 – 2016.

· Η θέσπιση μόνιμης ρύθμισης για συνταξιοδότηση σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ με οφειλές έως 50.000 αντί των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

· Ο περιορισμός λήψης αναγκαστικών μέτρων για βεβαιωμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Η συνάντησή μας με τον Υπουργό Εργασίας, λίγες μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μας έδωσε την δυνατότητα να του επισημάνουμε πως για το εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προσλαμβάνει πλέον ιδιαίτερη σημασία η δρομολόγηση της πορείας προς μία σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη με ένα καλύτερο εργασιακό και ασφαλιστικό περιβάλλον.

Ο yπουργός μας διαβεβαίωσε για την επερχόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, ενώ θα θεσμοθετηθεί άμεσα το Λευκό Μητρώο των συνεπών επιχειρηματιών, μέσα από την αλλαγή του συστήματος «ΠΕΡΣΕΑΣ». Στο ζήτημα των 120 δόσεων, ο κ. Βρούτσης δέχεται τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για μείωση του επιτοκίου και του ύψους της κατώτατης δόσης, τόνισε όμως ότι αυτή είναι η τελευταία ρύθμιση και δεν θα δοθεί καμία παράταση υπαγωγής σε αυτήν. Για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που τους παρέχει η ρύθμιση για διευθέτηση των χρεών τους.

Αναφορικά με το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, τη δομή και την αναβάθμιση του οποίου ο Υπουργός έθεσε σε διαβούλευση, δηλώσαμε την ανεπιφύλακτη συμμετοχή της ΕΣΕΕ και αντίστοιχα θα καταθέσουμε ως τις 15 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της απλοποίησης και της λειτουργικότητάς του.

Τέλος, στο Ασφαλιστικό, είναι πολλές οι αδικίες και οι «ουρές» που έχει αφήσει πίσω του ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος. Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι στην κατεύθυνση απόδοσης ασφαλιστικής δικαιοσύνης σε θέματα που αφορούν ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, στην ανταποδοτικότητα εισφορών – συντάξεων και σε πολλά άλλα, για τα οποία καταθέσαμε αναλυτικό υπόμνημα».