Ευρωπαϊκή βοήθεια 2,3 εκατ. ευρώ για 550 απολυμένους σε ΜΜΕ στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για 550 απολυμένους στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση της εισηγήτριας Έιντερ Γαρδιαθάμπαλ Ρουμπιάλ (Σοσιαλιστές, Ισπανία), που πρότεινε την έγκριση της βοήθειας,  εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 556 ψήφους υπέρ, 76 κατά και 4 αποχές.

Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είχε προτείνει τη χορήγηση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για να βοηθήσουν τους 550 απολυμένους στα ΜΜΕ στην Ελλάδα να βρουν καινούρια δουλειά, παρέχοντάς τους επαγγελματικό προσανατολισμό, κατάρτιση και διάφορα επιδόματα. Πρόκειται για απολύσεις σε τρεις επιχειρήσεις στο χώρο των εκδόσεων («Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη – ΔΟΛ», «Εκδόσεις Έθνος» και «Περιοδικές Εκδόσεις Πήγασος»), λόγω της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η εισηγήτρια της έκθεσης Ε.Γ. Ρουμπιάλ υπενθύμισε ότι όλες οι απολύσεις στην Ελλάδα σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Αττικής, η οποία αντιπροσωπεύει το 35% του συνολικού ποσοστού ανεργίας στη χώρα και το 36% του ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων. Συνολικά, 15% των εργαζομένων που απολύθηκαν είναι πάνω από 55 χρονών και το 42% είναι γυναίκες. Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΕΚ, η κυκλοφορία του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα μειώθηκε κατακόρυφα την περίοδο 2011 – 2017. Η κυκλοφορία των εφημερίδων έπεσε από 144 εκατομμύρια αντίτυπα το 2011 σε 57 εκατ. το 2017 και των περιοδικών από 60 εκατ. σε 23 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ