Η ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες σε αγωνιστικό συντονισμό για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ της Πέμπτης, 25 Ιανουαρίου, (δείτε αναλυτικά εδώ) για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σημειώνει ότι «θα αναλάβει πρωτοβουλία για σύσκεψη των Ομοσπονδιών που έχουν προσωπικό στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για συντονισμό της δράσης τους και τη διοργάνωση κοινής απεργιακής εκδήλωσης».

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι «η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε ότι, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση συστήνει επιτροπή για να το ευθυγραμμίσει με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρακτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δίνει έμφαση στα μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας και λιγότερο ή καθόλου σε επιδόματα και συνταξιοδοτικά οφέλη».

«Ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «όχι μόνο είναι ανεπίτρεπτη κάθε σκέψη για περικοπή του πενιχρού επιδόματος συνθηκών δουλειάς, αλλά η πλήρης ένταξη στα ΒΑΕ πρέπει να συνδεθεί και με συνταξιοδοτικά οφέλη. Μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, που ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, είναι αναγκαίο η ένταξη στα ΒΑΕ να δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης 5 χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια».

Η ΑΔΕΔΥ «θα αναλάβει πρωτοβουλία για σύσκεψη των Ομοσπονδιών που έχουν προσωπικό στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ΟΕΝΓΕ, κτλ.) για συντονισμό της δράσης τους και τη διοργάνωση κοινής απεργιακής εκδήλωσης».

«Καλούμε, τέλος, τα συνδικαλιστικά στελέχη των Ομοσπονδιών, αλλά και των Συλλόγων Εργαζομένων της Αττικής να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου και στη συγκέντρωση στις 11.30 πμ., έξω από το υπουργείο Υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.