Η αλήθεια των αριθμών και η αλήθεια… Βρούτση για ανεργία και μισθούς

Η μείωση της ανεργίας στο 16,6% τον Οκτώβριο και το θετικό πρόσημο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στο τέλος του 2019, με τη δημιουργία 127.644 νέων θέσεων εργασίας, έδωσαν ευκαιρία για «πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες» από τον αρμόδιο υπουργό.

Του Χάρη Δημητρίου

Ο Γιάννης Βρούτσης έσπευσε να καρπωθεί την «επιτυχία» και να μιλήσει για αλλαγή προς το καλύτερο της αγοράς εργασίας «επί των ημερών του». Μάλιστα, μίλησε μέχρι και για μείωση του αριθμού των εργαζομένων που αμείβονται με πολύ χαμηλές αποδοχές. Ως εδώ, όλα καλά… Όμως μια πιο προσεχτική ανάγνωση των αριθμών, δείχνει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα!

Εξηγούμαστε:

· Ο κ. Βρούτσης ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Ιούλιο. Στους έξι μήνες που έχουν μεσολαβήσει, το σύστημα Εργάνη έχει καταδείξει αρνητικό πρόσημο στους τέσσερις από αυτούς (Ιούλιο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο). Μάλιστα, οι κυριαρχία των απολύσεων, έναντι των προσλήψεων διαπιστώνεται κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους. Είναι ενδεικτικό ότι τον Δεκέμβριο του 2019 το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 3.666 θέσεις απασχόλησης, όταν πέρσι, τον Δεκέμβριο του 2018, το πρόσημο ήταν θετικό κατά 5.970 θέσεις εργασίας. Άρα το ισοζύγιο, αν η σύγκριση γίνει από έτος σε έτος, αποβαίνει, πάντα για τον Δεκέμβριο, αρνητικό κατά 9.636 θέσεις απασχόλησης. Όπως εύστοχα διαπίστωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2013 και μετά, γεγονός που ασφαλώς πρέπει να προβληματίζει.

· Με μια απλή πρόσθεση γίνεται αντιληπτό ότι το πρόσημο, κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, περίοδο που ο κ. Βρούτσης βρισκόταν στην υπουργική θέση, είναι ξεκάθαρα αρνητικό. Κατά την περίοδο της δικής του πρωτοκαθεδρίας, οι απολύσεις ήταν περισσότερες κατά 168.822 θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με τις προσλήψεις. Συνεπώς, το θετικό τελικό πρόσημο προκύπτει εξαιτίας της… θετικής υπεραπόδοσης που συντελέστηκε στο α’ εξάμηνο του περσινού έτους. Μόνο που τότε ο κ. Βρούτσης ήταν στην αντιπολίτευση… Επίσης, ακόμα και έτσι, το 2019 έκλεισε με 13.500 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με το 2018! Βέβαια, παραδοσιακά το α’ εξάμηνο κάθε χρονιάς οι θέσεις εργασίας βελτιώνονται, ελέω τουρισμού και το β’ εξάμηνο παρατηρείται υποχώρηση, ελέω λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου. Άρα, ο κ. Βρούτσης θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεχτικός πριν αρχίσει «τα πανηγύρια»…

· Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, μόνο για πανηγυρισμούς δεν συνάδουν. Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη είναι αποκαλυπτικά: Το 48% των εργαζομένων, δηλαδή 952.738, άρα ο ένας στους δύο, λαμβάνει μηνιαίο μισθό κάτω των 800 ευρώ. Ακόμα χειρότερα, το 21% των εργαζομένων (406.416), αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα. Είναι απορίας άξιο, για ποιο πράγμα ακριβώς πανηγυρίζουν στο υπουργείο Εργασίας. Και όλα αυτά, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας, που είναι η βασική αιτία για τους χαμηλούς μισθούς, αγγίζουν το 30%