Η επέκταση των μέτρων για την αγορά εργασίας – Στα 534 ευρώ η ειδική αποζημίωση (πίνακες)

Το ποσό των 534 ευρώ θα είναι η ειδική αποζημίωση που θα λάβουν για τον μήνα Μάιο οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα τεθούν και πάλι σε καθεστώς αναστολή σύμβασης.

Του Χάρη Δημητρίου

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εξέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαΐου, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, αυτή θα είναι η νέα ειδική αποζημίωση για εργαζόμενους επιχειρήσεων οι οποίες και τον Μάιο δεν θα λειτουργήσουν ή θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά. Στη δεύτερη περίπτωση, ο νομοθέτης παρέχει το δικαίωμα το 60% των εργαζομένων να τεθούν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων. Όμως υπό προϋποθέσεις, μέσω των εξαιρέσεων που τίθενται, μπορούν οι επιχειρήσεις έως και το σύνολο των συμβάσεων να το θέσουν και πάλι σε αναστολή εργασίας…

Εννοείται ότι οι συμβάσεις που θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση, για όσες επιχειρήσεις επαναλειτουργήσουν θα λάβουν ένα μέρος από την ειδική αποζημίωση, ανάλογα με τις ημέρες εντός Μαΐού, που έμειναν υπό αυτό το καθεστώς.

Η ΚΥΑ ορίζει ότι για 45 μέρες μετά τη λήξη της διαδικασίας, η οποία θα ισχύει έως τις 31 Μαΐου, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας με τις ίδιες συμβάσεις. Αυτό όμως, δεν αποτελεί προστασία από τις απολύσεις. Αντίθετα, δίνεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να… ξεμπερδεύουν με παλιούς και… ακριβούς εργαζόμενους για να προσλάβουν νέους και πιο φτηνούς! Ταυτόχρονα, ακόμα και οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν στην εργασία τους εντός Μαΐού, δεν προστατεύονται από τυχόν απολύσεις. Εάν η επιχείρηση δεν θέλει να κάνει χρήση των υπόλοιπων ευεργετημάτων του νόμου (πχ μείωση ενοικίου), μπορεί αμέσως μετά την επιστροφή του εργαζόμενου στην «κανονικότητα», να τον απολύσει…

Υπό αυτές τις συνθήκες ορίζονται και τα χρονοδιαγράμματα υποβολής αιτήσεων, οι οποίες πρέπει να γίνονται μόνο από τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υποβάλλουν αίτηση, μόνο εάν πρόκειται να αλλάξουν το IBAN του λογαριασμού τους. Συνεπώς, για τις επιχειρήσεις ανάλογα με την ημερομηνία και τη διάρκεια αναστολής των συμβάσεων, η υποβολή αιτήσεων θα μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις 18 Μαΐου μέχρι τις 7 Ιουνίου. Αντίθετα, οι όποιες περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για εργαζόμενους θα γίνεται από 19 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου, το αργότερο.

Αντίστοιχα, κατά περίπτωση θα πραγματοποιηθεί και η καταβολή της δεύτερης φάσης της ειδικής αποζημίωσης, (5-12 Ιουνίου), που πλέον θα είναι 534 ευρώ, δηλαδή κάτω και από τα 650 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός.

Η διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων μπορεί στο ανώτατο επίπεδο να είναι 27 ημέρες για τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής λειτουργίας. Για επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν εντός Μαΐου ο ίδιος χρόνος μπορεί να είναι έως 28 ημέρες. Υπογραμμίζεται ότι συμβάσεις που δεν τέθηκαν σε αναστολή μέχρι την 10η Μαΐου, ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ, δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτή τη διαδικασία.