Η Κομισιόν «νίπτει τας χείρας της» για το ιδιότυπο δουλεμπόριο εργαζομένων στην Ε.Ε.

Κενό γράμμα παραμένει ακόμη και η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία για την ελάχιστη προστασία εκατομμυρίων εργαζομένων που αναζητούν δουλειά σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και πέφτουν θύματα εξαπάτησης τόσο από εταιρείες εύρεσης προσωπικού, όσο και από τις εργοδότριες επιχειρήσεις που τους προσλαμβάνουν.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα, με αφορμή τις καταγγελίες εξαπάτησης Ελλήνων ανέργων που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εμπιστευόμενοι παραπλανητικές αγγελίες εταιρειών recruitment (εύρεσης και επιλογής προσωπικού), αλλά φτάνοντας στη χώρα υποδοχής αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες αμοιβής, εργασίας και διαμονής.

Η επίτροπος Μαριάν Τίσεν, που απαντά εκ μέρους της Κομισιόν στην ερώτηση της Κ. Κούνεβα, επαναλαμβάνει το κλισέ ότι «εναπόκειται στα κράτη μέλη να επιβάλουν τη νομοθεσία και να εκτελέσουν ελέγχους κατά των δόλιων πρακτικών». Υπενθυμίζει τις πιο πρόσφατες Οδηγίες που κατοχυρώνουν πλαίσια ελάχιστης προστασίας των εργαζομένων που μετακινούνται εντός Ε.Ε., και ιδιαίτερα την πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενώ για τον έλεγχο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους μετακινούμενους εντός Ε.Ε. εργαζόμενους παραπέμπει στην πρότασή της να δημιουργηθεί μια «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας».

Η Κομισιόν, ωστόσο, δεν απαντά καθόλου στο ερώτημα της Κ. Κούνεβα για το πώς ελέγχονται και τι κυρώσεις αντιμετωπίζουν οι περίπου 55.000 εταιρείες εύρεσης και επιλογής προσωπικού που δραστηριοποιούνται στο «εμπόριο» παραπλάνησης και διακίνησης φθηνού εργατικού δυναμικού στην Ε.Ε., ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι θέσεις εργασίας επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν, η Κ. Κούνεβα δήλωσε: «Έχουμε κουραστεί από τις στερεότυπες απαντήσεις της. Όποτε μιλάμε για εργασιακά δικαιώματα, η Κομισιόν πετάει το μπαλάκι στα κράτη μέλη. Και ποιος ελέγχει τα κράτη μέλη, όταν κάνουν τα στραβά μάτια σ’ αυτό το ιδιότυπο δουλεμπόριο; Ελπίζω η “Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας” που προτείνεται να έχει πραγματικές αρμοδιότητες ελέγχου και να βάλει τέλος στα προσχήματα και το κρυφτούλι για την ευθύνη προστασίας των εργαζομένων».