ΙΣΑ: Βατερλό για το υπ. Υγείας η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για οικογενειακούς γιατρούς

Βατερλό για το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) την προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς, τονίζοντας ότι ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς σ’ ένα θολό εργασιακό τοπίο.

Ειδικότερα για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χορήγησε 372 βεβαιώσεις, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που σύμφωνα με τον ΙΣΑ, καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος τον ερχόμενο μήνα, όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας καθώς έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα.

«Πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Είναι προφανές ότι ο ιατρικός κόσμος, γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί να επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αγνοώντας παντελώς τους φορείς. Είναι δε πρωτοφανής, η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα».

«Ο ΙΣΑ ζητά για άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κατά πράξη και περίπτωση για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού και για όσους ιατρούς το επιθυμούν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.