Καραμεσίνη: Ρυθμίζονται οι οφειλές 81.715 δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ

Με χτεσινή απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, «ρυθμίζονται οι οφειλές 81.715 δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, των οποίων το συνολικό χρέος ανέρχεται σήμερα στα 1,463 δισ. ευρώ», όπως δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.

Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, «η οικονομική κρίση επέφερε μείωση εισοδημάτων και αδυναμία αποπληρωμής χρεών, διογκώνοντας υπέρμετρα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, που επαυξήθηκαν περαιτέρω με υψηλούς τόκους υπερημερίας».

Αναφερόμενη στη χτεσινή απόφαση, η κ. Καραμεσίνη είπε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «με το σχέδιο της ομάδας εργασίας ΟΑΕΔ-υπουργείου Εργασίας, που ομόφωνα ενέκρινε χθες το ΔΣ του ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει τη βάση Υπουργικής Απόφασης, ρυθμίζονται οι οφειλές 81.715 δανειοληπτών, των οποίων το συνολικό χρέος ανέρχεται σήμερα στα 1,463 δισ. Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ανακούφιση των δανειοληπτών από υπέρογκα χρέη, που αδυνατούν αντικειμενικά να τα αποπληρώσουν, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Όπως διευκρίνισε, αφορούν όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν από κεφάλαια του τέως ΟΕΚ, τόσο επισκευής-αποπεράτωσης-επέκτασης κατοικιών (μικρά δάνεια) όσο και αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας (μεγάλα δάνεια), όπως, επίσης και στις οφειλές δικαιούχων από συμβάσεις παραχώρησης διαμερισμάτων που είχε αγοράσει ο τέως ΟΕΚ στην ελεύθερη αγορά (ΠΑΚΑΔΙ, διαμερίσματα σε οικισμούς).

Στην περίπτωση των δανείων αγοράς και ανέγερσης κατοικίας, η κ. Καραμεσίνη επισήμανε ότι μοναδικός όρος είναι η ιδιοκατοίκηση και η χρήση της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη και τους συγγενείς του, που διασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της παροχής στεγαστικών δανείων από των καταργηθέντα Οργανισμό.

«Με τις ρυθμίσεις, ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση του δεύτερου μεγάλου και χρόνιου προβλήματος που παρέλαβε ο ΟΑΕΔ από τον τέως ΟΕΚ, μετά από αυτό των εργατικών κατοικιών», τόνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ