Καταληκτικό ραντεβού Αχτσιόγλου-τρόικας – Τι ζητούν οι δανειστές, τι διεκδικεί η κυβέρνηση

Στις 10.30 το πρωί ξεκινά το κρίσιμο ραντεβού της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση.

Με δεδομένα ότι χτες, Πέμπτη, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε πως «φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το Σάββατο», το πρωινό ραντεβού αναμένεται να είναι και το καταληκτικό για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου Εργασίας.

Στις 10.30 η διαπραγμάτευση ξεκινά από την κοινωνική πρόνοια και συνεχίζεται στις 11.30 με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητά να υπάρξει ένα ενιαίο οικογενειακό επίδομα, από δύο που υπάρχουν σήμερα, με ενίσχυση του επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ώστε να υπάρχει μια ομαλοποίηση χωρίς να συμβεί περικοπή των επιδομάτων.

Το ζητούμενο είναι οι δανειστές να δεχτούν την αύξηση στον προϋπολογισμό της πρόνοιας το 2018 κατά 300 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα πάει στην ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων.

Επιπλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδεχτεί η τρόικα από το κατά 320 εκατ. ευρώ «παραπανίσιο» πλεόνασμα που… ανακαλύφθηκε χτες, να πάνε 240 εκατ. για την κοινωνική πρόνοια και άλλα 80 να χρησιμοποιηθούν για να ανασταλεί η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά.

Σε ό,τι αφορά τα αναπηρικά επιδόματα, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε προχτές ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα σχετικά με το ύψος των επιδομάτων. Στα αναπηρικά επιδόματα αυτό που συζητάτε είναι ένας πρόσθετος τρόπος αξιολόγησης της αναπηρίας, ο οποίος δεν θα επιδράσει στο ύψος των επιδομάτων και θα τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή μέσα στο 2018. Στόχος είναι να γίνει μια ορθότερη αξιολόγηση στη βάση και κριτηρίων λειτουργικότητας».

Στο σκέλος του επανυπολογισμού των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος του ’17, όπως είναι και η δέσμευση απέναντι στους δανειστές, από τον οποίο θα προκύψουν και τα δεδομένα για τις ήδη ψηφισμένες περικοπές που θα γίνουν το 2019.

Τέλος, το θέμα που ήδη έχει κλείσει αφορά στον τρόπο κήρυξης απεργίας, η οποία πλέον γίνεται δυσκολότερη για τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, αφού για να ληφθεί απόφαση απεργίας θα πρέπει να συμμετέχει στη Γ.Σ. το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, από το 1/3 που ισχύει σήμερα.