Κατατέθηκε η τροπολογία για την ενίσχυση των πληγέντων – Ποιες περιοχές αφορά

Κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από την πρόσφατη θεομηνία που χτύπησε τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα φυσικά πρόσωπα φτάνει τα 5.000 ευρώ ανά κατοικία, ενώ για τις επιχειρήσεις φτάνει τα 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Επίσης, η ενίσχυση αφορά κατοίκους και επιχειρήσεις όλων των περιοχών που χτυπήθηκαν από θεομηνίες το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και συγκεκριμένα τις εξής περιοχές:

Τους δήμους Σαμοθράκης, Σύμης, Αγιάς Λάρισας, Τεμπών Λάρισας, Τρικαίων, Καλαμπάκας Τρικάλων, Φαρκαδόνας Τρικάλων, Πύλης Τρικάλων, Κατερίνης, Χανίων, Πλατανιά Χανίων, Αποκορώνου Χανίων, Κέρκυρας και τους πληγέντες δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Το εν λόγω επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, οι λεπτομέρειες, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Εκτός από την πιο πάνω έκτακτη βοήθεια προς τους πληγέντες, θυμίζουμε, όπως ανακοίνωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (δείτε αναλυτικά εδώ) ότι στον ισχύοντα νόμο για την επιδιόρθωση των κτιρίων ισχύουν και οι εξής αποζημιώσεις:

  • 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,
  • 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,
  • 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,
  • 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,
  • 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου, και
  • 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο. Τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται, επίσης, από άτοκο δάνειο.

Επίσης, ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

Ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Δείτε εδώ την τροπολογία