Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα

Κατατέθηκε αργά το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, που περιλαμβάνει τις χτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο το οποίο αποτελείται από τέσσερα άρθρα, το 2017 καταβάλλεται ποσό 720 εκατ. ευρώ για εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, με τη μορφή της διανομής «κοινωνικού μερίσματος» προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων φυσικών προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών. Το ποσό της εφάπαξ παροχής είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Στο νομοσχέδιο δεν ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της εφάπαξ παροχής, οι οποίοι θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία, όπως αναφέρεται, μπορεί και να αυξάνει το ποσό των 720 εκατ. ευρώ αν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Επίσης, προβλέπεται ότι η διασταύρωση και η παροχή σχετικών πληροφοριών ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι θα γίνει από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).

Στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2016 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κυρίας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των συντάξεων βάσει των ν.4024/2011, ν.4051/2012 και ν.4093/2012. καθώς και της ΚΥΑ 476/2012, επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους. Η επιστροφή θα καταβληθεί με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017.

Τέλος, στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρως ή μερικώς, το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), με αντίστοιχη πίστωση, ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού για τις εν λόγω Υπηρεσίες.

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε και: Σε ποιους και με ποια κριτήρια θα διατεθεί το κοινωνικό μέρισμα