Κατρούγκαλος: Μετά τον Αύγουστο του ’18 θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις

Τη δέσμευση ότι μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την εργασία που διοργανώνεται στη χώρα μας.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «οι κατακτήσεις δεκαετιών που θεωρούσαμε δεδομένες, κάθε άλλο παρά δεδομένες είναι» και πρόσθεσε η παγκοσμιοποίηση, ως πηγή του προβλήματος, δεν είναι φυσικό φαινόμενο κι επομένως μπορεί και πρέπει να ρυθμιστεί.

Επίσης σημείωσε ότι θύμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε στο όνομα μιας οικονομικής ορθοδοξίας, δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και το ίδιο το κράτος πρόνοιας.

«Στην Ελλάδα βιώσαμε τις πολιτικές αυτές με πιο βίαιο τρόπο. Ο κοινωνικός διάλογος καταργήθηκε, οι συλλογικές συμβάσεις απαγορεύτηκαν. Το 2018 το πρόγραμμα τελειώνει. Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο των πολιτικών αυτών σε υπερθετικό βαθμό».

Όπως εξήγησε όμως, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη δική μας χώρα. «Η νέα γενιά της Ευρώπης θα είναι η πρώτη που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Είναι προφανές ότι απαιτείται θεσμική αναδιάρθρωση».