Κατώτατος μισθός: Τον Ιανουάριο ξεκινά η διαδικασία για πιθανή νέα αύξηση

Η πενιχρή αύξηση κατά μόλις 2% του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που ενεργοποιήθηκε εδώ και λίγες μέρες, από την 1η Ιανουαρίου, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το γεγονός ότι οι κατώτατες αποδοχές ανήλθαν στα 663 ευρώ μικτά, δηλαδή αυξήθηκαν κατά μόλις 13 ευρώ, έχει αρνητική επίπτωση στην εικόνα της κυβέρνησης. Πόσο μάλλον, όταν η ακρίβεια σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά και ο πληθωρισμός «τρέχει» με ποσοστά που προσεγγίζουν το 5%!

Έτσι,  είναι λογικό ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, να επιθυμεί να εκκινήσει άμεσα, η διαδικασία για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού. Μιλώντας χθες Δευτέρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚAΪ 100,3,  ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι η έναρξη της νέας μορφής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι πιθανό να ξεκινήσει ακόμα και εντός του τρέχοντος μήνα.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για τον κατώτατο μισθό ότι δεν θα μείνει στο 2%. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στον νέο κατώτατο μισθό», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι επιδίωξη είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο. Τόνισε, δε, ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος προβλέπει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τα επιστημονικά ινστιτούτα, με το ΚΕΠΕ, με την ΤτΕ, με την ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, όπως επανέλαβε, η διαδικασία θα ξεκινήσει όσο πιο νωρίς γίνεται. Βέβαια και το περασμένο καλοκαίρι, όταν έγινε μια αντίστοιχη διαβούλευση, οι αποκλίσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ήταν πολύ μεγάλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η ΓΣΕΕ είχε ζητήσει «γενναία» αύξηση στις κατώτατες αποδοχές, αρχικά στα 751 ευρώ και στη συνέχεια στο 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ. Η πρόταση αυτή επαναλήφθηκε από τη Συνομοσπονδία και εν μέσω Χριστουγέννων. Μάλιστα, είχε ζητηθεί να μεταφερθεί για ένα τρίμηνο νωρίτερα η σημερινή αύξηση του 2%, έτσι ώστε να υπάρχει ένα «ανάχωμα» στην επέλαση της ακρίβειας, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση…