Κινδυνεύουν 48 ξενοδοχεία στην Ελλάδα λόγω κατάρρευσης της Thomas Cook – Σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενοι

Σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολλά ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, εξαιτίας του «κανονιού» που έσκασε στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Η κατάρρευση της Thomas Cook, μπορεί να επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στον ελληνικό τουρισμό, με «θύματα» όχι μόνο τους τουρίστες, αλλά και τους εργαζόμενους.

Του Χάρη Δημητρίου

Σχετικό υπόμνημα εστάλη χθες στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, από τα συνδικάτα του κλάδου, με την υποσημείωση ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπάρχουν 48 ξενοδοχεία στην Ελλάδα που σχετίζονται με τον Αγγλικό κολοσσό που κατέρρευσε.

Στην πρώτη γραμμή κινδύνου, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, βρίσκονται δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο, ένα στην Κρήτη και ένα στην Κω. Μόνο σε αυτά τα ξενοδοχεία εργάζονται 640 άτομα, με τα 370 από αυτά στις δύο μονάδες στην Ρόδο.

Υπάρχουν, όμως, και δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα ξενοδοχεία που επίσης κινδυνεύουν. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του κλάδου, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν άνεργοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και εκτός ταμείου ανεργίας, όπως προβλέπεται για τους εποχικά εργαζόμενους, όπως είναι στην πλειοψηφία τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» κινδύνου, είναι τα εξής:

· Τα 16 franchise ξενοδοχεία με τον χαρακτηριστικό τίτλο Sentido είναι τα: Aegean Pear και Sentido Pearl Beach στo Ρέθυμνο, Sentido Alexandra Beach Resort & Spa και Sentido Louis Plagos Beach στην Ζάκυνθο, Sentido Apollo Blue στην Ρόδο, Sentido Apollo Palace στην Κέρκυρα, Sentido Blue Sea Beach στην Σταλίδα, Sentido Carda Beach Atlantica στην Κω, Sentido Vasia Resort & Spa στον Νομό Λασιθίου, Sentido Elounda Blu στην Ελούντα, Sentido Port Royal Villas & Spa, Sentido Ixian all suites και Sentido Ixian Grand στην Ρόδο, Sentido Mediterranean Village στην Κατερίνη, Sentido Mikri Poli Atlantica στον Μακρύγιαλο Κρήτης και, τέλος, Sentido Thassos Imperial στην Θάσο.

· Με την επωνυμία Cook’s Club ένα βρίσκεται στη Χερσόνησο της Κρήτης που εκμεταλλεύεται η οικογένεια Παπακαλιάτη, το δεύτερο στην Κω (Cook’s Club Tigaki), ενώ υπάρχει και τρίτο, το Cook’s Club City Beach Rhodes, στην πόλη της Ρόδου.

· Με την επωνυμία Sunprime λειτουργούν ξενοδοχεία της Thomas Cook σε Κω (Sunprime Pearl Beach Marmari), Ρόδο (Sunprime Miramare Ixia) και στην Κρήτη (SunPrime Platanias Beach Hotel).

· Με την επωνυμία Smartline λειτουργούν 14 ξενοδοχεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα υπάρχουν το Smartline Mimosa στην Κέρκυρα, smartline Margarita και smartline Princess στην Ζάκυνθο, Smartline Arion Palace, Smartline Infinity Blue, Smartline Neptuno Beach, Smartline Village Resort & Waterpart και Smartline Kyknos Beach στην Κρήτη, Smartline Cosmopolitan Kos και Smartline More Meni Residence στην Κω, smartline Aquamare, smartline Cosmopolitan και smartline Semiramis στην Ρόδο και, τέλος, smartline Mediterranean στην Θεσσαλονίκη.

· Με το διακριτικό σήμα SunConnect της Thomas Cook βρίσκονται άλλα πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, το SunConnect Marina Beach το SunConnect

Ostria Resort & Spa στην Κρήτη, το SunConnect Kipriotis Aqualand στην Κω και τα SunConnect Cyprotel Faliraki και SunConnect Kolymbia Star στην Ρόδο.

· Τέλος υπάρχει και το σήμα Aldiana με παρουσία στην Κρήτη (Aldiana Club Kreta), καθώς και τα Sunwing Family Resort με τα ξενοδοχεία Sunwing Makrigialos Beach Resort και Ocean Beach Club στην Κρήτη και το Sunwing Kallithea Beach Resort στην Ρόδο.

Στην παρέμβαση αυτή που έγινε χθες στο υπουργείο Εργασίας, προΐσταται το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής. Συμμετοχή, όμως, είχε και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, αλλά και σωματεία εργαζομένων από ξενοδοχεία της Ρόδου (Miramare Wonderland), όπως και της Αθήνας (Royal Olympic, Athens Marriott (πρώην Metropolitan), Stanley), το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» νομού Αττικής και η ΔΑΣ Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.