Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ για δεδουλευμένα και απαξίωση Οργανισμού

Kινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα στη 13:00, έξω από το ΥΠΕΝ, με παράλληλη στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, καταγγέλλοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και την παράνομη, όπως αναφέρουν, παρακράτηση από τους μισθούς τους (100.000 ευρώ κάθε μήνα), για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «50 ημέρες πριν τη λήξη της τροπολογίας 4480/2017 (αρ.5), η οποία επιτρέπει στο ΙΓΜΕ να κινεί τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και γενικότερα τη χρηματοδότησή του μέσω της τράπεζας Αττικής, το ΥΠΕΝ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προκειμένου να δρομολογηθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση του υπουργού ΠΕΝ να συνεχίσει να καταβάλλει τα ποσά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ κατά την αποχώρησή τους, ενώ σήμερα υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τέτοιες οφειλές του Ινστιτούτου, ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ».

«Ο υπουργός ΠΕΝ συνεχίζει να αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα και σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ, προχωρεί σε αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος, πιθανότατα σε ΝΠΔΔ, με μόνο προφανή στόχο να μεταθέσει στο μακρινό μέλλον την πληρωμή των οφειλών του ΙΓΜΕ στους εργαζομένους. Για αυτές τις κινήσεις δεν έχει μέχρι σήμερα υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εργαζόμενους, δεν έχουμε καμία πληροφόρηση και εμπλοκή σε συζήτηση για αυτό. Το Δ.Σ. του ΙΓΜΕ αρνήθηκε πρόταση του Συνδικάτου να συζητήσει το θέμα και να τοποθετηθεί, στέλνοντας και αυτή τη συζήτηση στις καλένδες».

Και καταλήγουν: «Τονίζουμε άλλη μια φορά ότι η αλλαγή του νομικού πλαισίου λειτουργίας του ΙΓΜΕ θα είναι καταστροφική για το Ινστιτούτο, καθώς συνεπάγεται λειτουργικές και οργανωτικές μεταβολές που στην καλύτερη περίπτωση θα καταστήσουν ανενεργό το ΙΓΜΕ το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την προσαρμογή σε νέο πλαίσιο, ακυρώνοντας στην ουσία τη δυνατότητα εκτέλεσης τόσο των έργων ΕΣΠΑ που έχουν αρχίσει να εκτελούνται, όσο και όλων των έργων, ανταγωνιστικών ΕΕ, ΠΔΕ και Υπέρ Τρίτων που σήμερα εκτελεί το ΙΓΜΕ. Στη χειρότερη δε περίπτωση, το ΙΓΜΕ θα μετατραπεί στο “μικρό και ευέλικτο” φορέα που σχεδίαζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με μόνο ρόλο το συντονισμό της ανάθεσης ερευνητικών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων σε τρίτους».