Κλείνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα – Για ποιους αναμένεται παράταση

Μέχρι τις 12 σήμερα το βράδυ θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους την ερχόμενη Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, για κάποιες κατηγορίες πολιτών αναμένεται να δοθεί μικρή παράταση για την υποβολή των αιτήσεων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, Τάσος Τάγαρης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

Όπως είπε, «ενδεχομένως κάποιες περιπτώσεις ΑΜΕΑ μπορεί να έχουν κάποια διαφορετική αντιμετώπιση από το σύστημα ή κάποιες “μειονότητες” που μπορεί να αντιμετωπιστούν. Γίνονται συζητήσεις, θα δούμε πού θα καταλήξουν μέσα στην ημέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες πολιτών που θα αφορά η μικρή παράταση στην υποβολή αιτήσεων θα είναι όσοι δεν έχουν πάρει ακόμα συναίνεση από φιλοξενούμενους, όσοι έχουν προβλήματα με τον ΑΜΚΑ τους και κυρίως περιπτώσεις θανόντων που επηρεάζουν την καταβολή μερίσματος στους φιλοξενούμενους, όσοι δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι έχουν ασφάλιση στον ΕΦΚΑ τουλάχιστον για ένα μήνα και, τέλος, για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.

Πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί

Συνολικά 1.1195.286 είναι οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (11/12/2017, 17:30), που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ).

Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για τις συγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχεται στα 680.200.550 ευρώ, με το μέσο ποσό ανά αίτηση να φτάνει τα 569,07 ευρώ.

Τα άτομα που με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουν στα νοικοκυριά που υπέβαλλαν το σύνολο των αιτήσεων φτάνουν τα 5.754.118, ενώ τα άτομα που αφορούν οι αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί ανέρχονται σε 3.063.951.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 281.942, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις είναι 532.084, οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) αριθμούν 591.243 και οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης ανέρχονται σε 55.349.

Τέλος, θυμίζουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων μέχρι αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε και: Νέες αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα