Κορονοϊός: Επεκτείνεται η τηλεργασία στην Αττική

Η πανδημία του κορονοϊού και ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσής της, αναγκάζουν το υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα το μέτρο της τηλεργασίας στην Περιφέρεια της Αττικής. Πρόκειται για ένα μέτρο που υποχρεώνει το 40% των εργαζομένων των επιχειρήσεων, να δουλεύουν «εξ αποστάσεως», σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Το μέτρο εφαρμόστηκε αρχικά για τον Οκτώβριο, όμως το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την επέκταση του μέτρου και για τον Νοέμβριο. Παράλληλα, θα επεκταθεί και το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στους χώρους εργασίας, όπως εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η προσέλευση και η αποχώρηση των εργαζομένων σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους, μέσα στο δίωρο από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Την ίδια στιγμή από την Πέμπτη το απόγευμα (29 Οκτωβρίου) θα ξεκινήσει η πίστωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε περίπου 158.000 δικαιούχους, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού Σεπτεμβρίου και της επιδότησης μισθού για το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση η διαδικασία αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με εντολή δημόσιας αρχής, εξαιτίας της πανδημίας, πρόκειται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο.

Επομένως, θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές ηλεκτρονικές αιτήσεις από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr).

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ξεναγοί, οι τουριστικοί συνοδοί, καθώς και οι επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.