Κούνεβα σε Κομισιόν: Πάρτε θέση στην πρόταση της Ελλάδας και άλλων 5 χωρών για την ανεργία

Γενικολογίες, κοινοτοπίες και αποσιωπήσεις κυριάρχησαν στην χθεσινή (27/11/2017)  κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων με συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνου για θέματα του Ευρώ και του Κοινωνικού Διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόφσκις, και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με την «Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης και την Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης για το 2018». Η Έκθεση αυτή καθορίζει τις γενικές οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της Ε.Ε. και παρέχει κατευθύνσεις πολιτικής στα κράτη μέλη για το επόμενο έτος.

Οι δύο Επίτροποι, αφού εκθείασαν τους στατιστικούς δείκτες για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, απέφυγαν να απαντήσουν στα ερωτήματα της  ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνας Κούνεβα για την κυριαρχία των θέσεων μερικής απασχόλησης στην αγορά εργασίας και, κυρίως, για  την πρόταση της Ελλάδας και 5 ακόμη χωρών να μην υπολογίζονται στο  έλλειμμα, κατά το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι δαπάνες για προγράμματα απασχόλησης. Ο μεν κ. Ντομπρόβσκις για την απουσία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας απάντησε απλά ότι «είναι ένας τομέας που πρέπει να γίνουν βήματα προόδου» και ενώ συμφώνησε πως χρειάζεται ενίσχυση των μέτρων για απόκτηση δεξιοτήτων και στήριξη της απασχόλησης των νέων, δεν απάντησε αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση των προτάσεων των έξι υπουργών απασχόλησης. Ο δε κ. Μοσκοβισί υπεραμύνθηκε του Συμφώνου Σταθερότητας υποστηρίζοντας ότι περιλαμβάνει αρκετή ευελιξία και προβλέπει «προληπτικά ρήτρα» όπου χρειάζονται μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς ωστόσο ούτε αυτός να αποσαφηνίσει το κρίσιμο στοιχείο της ελληνικής πρότασης (που έχει διατυπωθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου) να χαρακτηρίζονται αναπτυξιακές επενδύσεις οι δαπάνες για θέσεις εργασίας και κατάρτιση ανθρώπινου  δυναμικού, ώστε να υπάγονται χωρίς αμφιβολίες στα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Συμφώνου.

Με ανάλογες υπεκφυγές και αοριστίες τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και στα ερωτήματα άλλων ευρωβουλευτών των Επιτροπών Οικονομικών  Υποθέσεων και Απασχόλησης. Για παράδειγμα, σε ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει η Κομισιόν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής -μετά και την διαρροή των Paradise Papers- η απάντηση του Ντομπρόβσκις ήταν: «βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα μας». Σε ερώτηση ευρωβουλευτή για το τι θα κάνει η Κομισιόν για την μεγάλη διαφορά στα πλεονάσματα που έχουν Γερμανία και Κάτω Χώρες σε σχέση με τις χώρες του Νότου η απάντηση του επιτρόπου ήταν: «αυτές οι χώρες θα λάβουν συστάσεις για να μειώσουν τα πλεονάσματα τους».