Κούνεβα: Χωρίς δικαιώματα ενημέρωσης και διαβούλευσης οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στην Ε.Ε.

Εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας θεωρούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι στις χώρες της Ε.Ε., οι οποίοι εξακολουθούν να αποκλείονται από στοιχειώδη κοινά εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώνουν οι Συνθήκες της Ε.Ε.

Την κατάφωρη αυτή διάκριση φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Αφορμή αποτέλεσε η καταγγελία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (EPSU), σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν, χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση, αρνείται να φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Ε.Ε. τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζόμενων και εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης στις χώρες της Ε.Ε.), η οποία καλύπτει το νομικό κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναγνωρίζει και για τους δημοσίους υπαλλήλους τα δικαιώματα πληροφόρησης και διαβούλευσης, όπως αναγνωρίζονται σε όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Όπως επισημαίνει η Κ. Κούνεβα, ο αποκλεισμός αυτός συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Ε.Ε. και καθιστά κενό γράμμα τις διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.