«Κραχ» στην αγορά εργασίας: Το χειρότερο ενδεκάμηνο για την απασχόληση από το 2013!

Η αγορά εργασίας, ελέω πανδημίας αλλά και κυβερνητικών μέτρων, βιώνει φέτος το χειρότερο ενδεκάμηνο από το 2013! Θυμίζοντας έντονα την πιο «μαύρη περίοδο» των μνημονιακών ετών, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Νοέμβριο, αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

– Καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 29.933 θέσεις εργασίας για το Νοέμβριο

– Δημιουργήθηκαν φέτος, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, 40.423 λιγότερες θέσεις εργασίας.

– Οι αναγγελίες προσλήψεων από την αρχή του χρόνου έως και τον Νοέμβριο ήταν μειωμένες κατά 737.570 σε σχέση με το 2019!

– Το συνολικό ισοζύγιο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, αν και θετικό κατά 90.887 θέσεις εργασίας, όχι μόνο είναι δραματικά μειωμένο σε σχέση με το ισοζύγιο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019 , όταν είχαν δημιουργηθεί 131.310 νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά είναι και το χειρότερο ισοζύγιο από το 2013!

Με αφορμή αυτά τα εξαιρετικά δυσάρεστα στοιχεία, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοοπούλου, τόνισε σε δήλωσή της ότι, «στη ζοφερή αυτή κοινωνική πραγματικότητα της κατάρρευσης της αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με τις επιλογές της να τροφοδοτεί την ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά και την φτώχεια.». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «όχι μόνο αρνείται με ιδεοληψία να στηρίξει με τα αναγκαία μέτρα την πραγματική οικονομία, τους εργαζομένους και τους κοινωνικά ευάλωτους, αλλά απεργάζεται εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, lockdown και κοινωνικής ανασφάλειας την περαιτέρω επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων».