Κόντρα Βρούτση – Αχτσιόγλου για την επταήμερη εργασία

Η… κόντρα για την επταήμερη εργασίας, συνεχίστηκε και χθες. Μετά τις αντεγκλήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (Τσίπρας, Μητσοτάκης), σειρά πήραν οι υπουργοί Εργασίας των δύο κομμάτων (Αχτσιόγλου, Βρούτσης).

Αφορμή στάθηκε η χθεσινή παρουσία του Γιάννη Βρούτση στη Βουλή, ο οποίος παρουσίασε ΦΕΚ συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ισχυριζόμενος ότι θεσμοθετείται επταήμερη απασχόληση! Ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ και πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστεί τον πρόεδρο της παράταξης, ο οποίος σε προχθεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε «ορθάνοιχτο παράθυρο» για επιβολή επταήμερης απασχόλησης στους εργαζόμενους!

Η απάντηση από το υπουργείο Εργασίας και την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, υπήρξε άμεση. Όπως τονίζεται «η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει».

Για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας που επικαλέστηκε ο κ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι «η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας ενδεχόμενα παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το ΣΕΠΕ, που ευτυχώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί για την προστασία των εργαζομένων από επιχειρηματίες που έχουν την ίδια αντίληψη με τον κ. Μητσοτάκη».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρητά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση – «αποκάλυψη», στο άρθρο 6, όπου ρητά επαναλαμβάνει: «Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν».