Κόντρα κυβέρνησης – συνδικάτων για το εργασιακό νομοσχέδιο: Η… 10άωρη εργασία, οι «τζάμπα» υπερωρίες και το «φρένο» στις απεργίες

Έμμεση, αλλά σαφής, θεσμοθέτηση της 10άωρης εργασίας, με ουσιαστική κατάργηση του 8αώρου. Υπερωρίες που θα παρέχονται «τζάμπα» με την επίκληση μελλοντικών ρεπό ή άδειας. Πρόσθετη δουλειά και τις Κυριακές. «Φρένο» στις απεργίες με χρήση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Πρόκειται για τις πιο βασικές παρεμβάσεις στο πεδίο των εργασιακών, που προωθεί η κυβέρνηση. Παρεμβάσεις οι οποίες ξεσηκώνουν αντιδράσεις, που πρόκειται να προκαλέσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, εν μέσω πανδημίας! Οι χαρακτηρισμοί που δόθηκαν από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, είναι χαρακτηριστικές του τι «μέλλει γεννέσθαι» με την κόντρα που έρχεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα συνδικάτα. Από «εργασιακός οδοστρωτήρας», μέχρι «νομοθετικό έκτρωμα», ήταν η… υποδοχή που επιφύλασσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στις κυοφορούμενες παρεμβάσεις!

Ας δούμε τα  βασικά σημεία τριβής:

  1. Η δυνατότητα επιχειρήσεων να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως το ανώτερο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου παρέχουν αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας ή ρεπό ή ημέρες άδειας.
  2. Η αύξηση των ωρών της υπερωρίας.
  3. Η προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.
  4. Η θεσμοθέτηση του δικαιώματος του εργοδότη, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται.
  5. Η μεταφορά της διαδικασίας επίλυσης συλλογικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
  6. Παρεμβάσεις στη λειτουργία των συνδικάτων, κυρίως στην διαδικασία λήψης απόφασης και τον τρόπο πραγματοποίησης απεργίας.

Η βασική δικαιολογία της Κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να «καταπολεμηθούν χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος». Γι’ αυτό και προβλέπεται η πραγματοποίηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης πραγματοποίησης απεργίας. Κάτι τέτοιο όμως εκτιμάται από συνδικαλιστές ότι προκαλεί «ακρωτηριασμό στο σώμα» των εργαζομένων και τους καθιστά  ευάλωτους απέναντι σε εργοδοτικές πιέσεις. Την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη. Στόχος είναι, κατά τους συνδικαλιστές, η απομάκρυνση των εργαζομένων από τους χώρους εργασίας και η διευκόλυνση της λειτουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών…