Κόντρα με τις Τράπεζες για την Συλλογική Σύμβαση: Στάση εργασίας από τους τραπεζοϋπαλλήλους

Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες αντιδρούν και δίνουν την δική τους ηχηρή απάντηση στις μέχρι τώρα άκαρπες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Γι’ αυτό και πραγματοποιούν σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου, από τις 11:15 έως τις 15:15, προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας. Η ΟΤΟΕ μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι αν στην 5η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί εντός της ημέρας, με εκπροσώπους των Τραπεζών, δεν επέλθει συμφωνία, τότε υπάρχει εξουσιοδότησης προς την Εκτελεστική Επιτροπή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Έως τώρα, οι πρώτοι τέσσερις κύκλοι των διαπραγματεύσεων απόβηκαν άκαρποι. Η πλευρά των εργαζομένων, επιμένει  να ζητάει πλήρη αποκατάσταση στις μισθολογικές απώλειες που καταγράφηκαν κατά τα προηγούμενα έτη. Αυτό σημαίνει πως θέλει οι αυξήσεις, να φτάσουν στα επίπεδα του 12%, σε βάθος τριετίας (2022 – 2024). Παράλληλα, θέλει να υπάρξει διασφάλιση ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι θέσεις εργασίας του κλάδου.

Η πλευρά των εργοδοτών προτείνει αυξήσεις 4% σε βάθος τριετίας. Άρα, η απόσταση που υπάρχει για να γεφυρωθεί το χάσμα στις διαπραγματεύσεις, είναι πολύ μεγάλη. Κατά την 4η συνάντηση διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών επανήλθαν με τα ίδια επιχειρήματα σε σχέση με τη συγκυρία και με οριακά βελτιωμένη, αλλά εξίσου μη αποδεκτή πρόταση στα μισθολογικά θέματα.  Όπως τονίζει η ΟΤΟΕ, «η πρότασή τους για αυξήσεις σε ορίζοντα τριετίας, δεν αποκαθιστά τις σοβαρές απώλειες, που επί σειρά ετών υπέστησαν οι εργαζόμενοι του κλάδου, για να στηρίξουν μεταβατικά τις Τράπεζες στην πιο δύσκολη περίοδο.» «Είναι αδιανόητο», συνεχίζει η Ομοσπονδία, «οι Τράπεζες, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σημαντικότερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις της χώρας, να απαιτούν από τους δικούς τους εργαζόμενους να χρηματοδοτήσουν – ξανά – τις επενδύσεις τους και να πληρώσουν – ξανά – τα  σπασμένα της καλπάζουσας ακρίβειας».