Κ. Αρβανίτης για ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό: Δίκαιος, όχι απλά επαρκής, με στόχο την ανοδική σύγκλιση

Ευρώπη δημοκρατίας, ευημερίας και δίκαιης ανάπτυξης από τη μια μεριά και συμπίεση μισθών από την άλλη, δεν συμβαδίζουν, υπογράμμισε ο Κώστας Αρβανίτης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία / The Left στην ομιλία του υποστήριξε για μια ακόμη φορά πως στόχος του σχεδίου πρέπει να είναι η ανοδική σύγκλιση με έμπρακτη προστασία ευνοϊκότερων ρυθμίσεων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και νόμων, όπου ισχύουν τέτοιες, και η εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού που δεν θα είναι απλά επαρκής αλλά και δίκαιος, λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους παράγοντες.

Μιλώντας στην Επιτροπή EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων) του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κώστας Αρβανίτης πρότεινε ρήτρα αποκλεισμού από χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ για επιχειρήσεις που δεν προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά στα μισθολογικά «πάθη» των εργαζομένων σε χώρες που πέρασαν μνημόνια, όπως η Ελλάδα, ζήτησε η υπό συζήτηση Οδηγία να στοχεύει και στην αποκατάσταση των μισθών στις χώρες που επλήγησαν από πολιτικές των ελίτ των τελευταίων ετών.

Η συζήτηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού Ευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού, διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με τις πολιτικές ομάδες του Δημοκρατικού Τόξου να συγκλίνουν επί της αρχής, παρά τις επιμέρους διαφωνίες. Παραφωνία η στάση ακροδεξιών Βουλευτών που αντιδρούν στη νομοθέτηση θεωρώντας την παρέμβαση στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών, ενώ o Γερμανός Nicolaus FEST (AfD) μέλος της ομάδας ID μίλησε για «Αριστερούς Φασίστες», προκαλώντας την αντίδραση του Κώστα Αρβανίτη.