Κ. Κούνεβα: Να εξαιρεθούν από το Σύμφωνο Σταθερότητας οι πόροι κατά της ανεργίας

Τριάντα δύο ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς (GUE/NGL), των Σοσιαλιστών (S&D) και των Πρασίνων (GΡEENS) από 15 χώρες συνυπογράφουν ή υποστηρίζουν την ερώτηση προς την Κομισιόν που υποβλήθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στις χώρες με πολύ υψηλή μακροχρόνια ανεργία και ανεργία των νέων.

Η ερώτηση υποστηρίζει την πρόταση που έχουν ήδη υποβάλει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου και ο υπουργός Εργασίας του Λουξεμβούργου Ν. Σμιτ και στηρίζεται ακόμη από τους αρμόδιους υπουργούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, για τις χώρες με μακροχρόνια και νεανική ανεργία, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, πρέπει να θεωρηθούν αναπτυξιακές επενδύσεις οι δαπάνες που διοχετεύονται στο ανθρώπινο δυναμικό και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και να εξαιρούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δηλαδή, να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα. Ακόμη, οι δυο υπουργοί, αλλά και οι ερωτώντες ευρωβουλευτές, υποστηρίζουν την ιδέα να διατεθεί στην ενίσχυση της απασχόλησης τουλάχιστον το 5% του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI- «Ταμείο Γιούνκερ»), με τη δυνατότητα μάλιστα η συνεισφορά του σε επενδύσεις δημιουργίας θέσεων εργασίας να υπερβαίνει το 50% της συνολικής επένδυσης.

Οι 32 ευρωβουλευτές (28 που συνυπογράφουν την Ερώτηση προς την Κομισιόν και οι 4 που υποστηρίζουν δημόσια) καλούν την Κομισιόν να ενθαρρύνει τον διάλογο και να αναλάβει πρωτοβουλίες προώθησης της πρότασης, που ήδη συγκεντρώνει την υποστήριξη αρκετών υπουργών Εργασίας της Ευρωζώνης.